Recept z maďarské kuchyně na guláš z vepřového masa, brambor a zelených fazolek, Palócové jsou maďarské etnikum žijící na severu Maďarska a jihu Slovenska.
Ingredience:
500 g | vepřového plecka |
400 g | zelených fazolek |
400 g | brambor |
200 g | zakysané smetany |
5 dl | vývaru z kostí |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
2 lžíce | rajského protlaku |
sladká červená paprika | |
pálivá červená paprika | |
kmín | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, brambory oloupeme, nakrájíme přibližně na stejné kostky jako maso.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kostky masa, osolíme, okmínujeme, posypeme červenou paprikou, přidáme drcený česnek, orestujeme, zalijeme částí vývaru, aby bylo maso ponořené, dusíme pod pokličkou 45 minut.
- Potom přidáme nakrájené brambory, fazolky, rajský protlak, zalijeme vývarem, aby bylo vše ponořené, dusíme doměkka, až maso, brambory, fazolky změknou.
- Na závěr vmícháme do guláše zakysanou smetanu, ochutíme, pálivou paprikou, solí, krátce povaříme a podáváme.
Text i foto: D. Marounek