Koláč s tvarohovou náplní a ovocem.
Ingredience:
200 g | polohrubé mouky |
150 g | tuku na pečení (Hera apod.) |
150 g | hladké mouky |
150 g | cukru krystal |
4 ks | sáčků vanilkového cukru |
1 lžička | prášku do pečiva |
2 ks | kysané smetany |
1 ks | celého vejce |
1 ks | tvarohu (250 g) |
1 ks | žloutku |
1 ks | tabulky bílé čokolády |
ovoce dle vašeho výběru |
Postup:
Těsto:
1. Do mísy nakrájíme tuk na pečení,přidáme 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, polohrubou a hladkou mouku, lžičku prášku do pečiva a žloutek, jedno celé vejce
2. Vše smícháme, hněteme v míse, až bude těsto dostatečně propracované
3. Necháme odležet a připravíme zatím náplňNáplň:
4. Vybrané ovoce (například jahody a meruňky) si nakrájíme na menší kousky
5. Do misky dáme tvaroh, dvě kysané smetany, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr
6. Vše důkladně promícháme
7. Nachystáme si bílou čokoládu, celou tabulku nakrájíme nadrobno
8. Vezmeme 2/
3 těsta a „vmačkáme“ ho do předem nachystané dortové formy
9. Naneseme tvaroh smíchaný s kysanou smetanou, rovnoměrně rozetřeme, posypeme vanilkovým cukrem a začneme pokládat kousky nakrájeného ovoce (jahod a meruněk) 10. Posypeme posledním balíčkem vanilkového cukru
11. Zbylý kousek těsta prsty “natrháme“ na maličké kousky, kterými pokryjeme ovoce, celou plochu koláče
12. Vše posypeme předem připravenou nakrájenou bílou čokoládou
13. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme 30-45 minut na 160-180 °C.
Pokud chcete u tohoto ovocného koláče snížit kalorickou hodnotu, tak vám dáme pár rad:- místo cukru můžete použít umělé sladidlo na pečení, tvaroh bez tuku a kysanou smetanu „light“- místo 2 žloutků a 1 bílku můžete použít 3 bílky a nebo 2 bílky a 1 žloutek.
Poznámka:Ovoce dle vašeho výběru a pokud můžeme doporučit, tak výborné jsou meruňky nebo broskve, či jahody a nebo vyzkoušejte kombinaci např. jahodovo-broskvovou apod.