Pečený koláč z kynutého těsta pokladený meruňkami, borůvkami, rybízem, švestkami, malinami a višněmi, nakonec posypaný moučkovým cukrem.
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru krupice |
20 g | droždí |
20 g | vanilkového cukru |
150 ml | mléka |
4 lžíce | oleje |
2 ks | žloutků |
špetka soli | |
Na náplň: | |
100 g | borůvek |
100 g | meruněk |
100 g | švestek |
100 g | višní |
100 g | malin |
100 g | červeného rybízu |
Na posypání: | |
moučkový cukr |
Postup:
1. Do mísy prosijeme polohrubou mouku, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme polovinu vlažného mléka, přidáme lžičku krupicového cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Potom přidáme žloutky, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, špetku soli, zbylé mléko, olej, promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě vykynout
3. Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm plát, dáme na plech, poklademe do čtverců očištěným ovocem, necháme ještě 15 minut kynout, poté vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut
4. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.