Geniální koláč s ovocem a voňavou drobenkou, na který nepotřebujete váhu, protože vám k odměření stačí kelímek, hrnek a lžíce. Je připravený za deset minut.
Ingredience:
400 ml | kysaného mléka v kelímku (Kyška), nebo kefíru |
1 kelímek | polohrubé mouky |
1 kelímek | hladké mouky |
3/4 kelímku | cukru |
1/2 | kelímku oleje |
2 ks | celých vajíček |
1 ks | balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí c |
1 ks | balíčku kypřicího prášku |
Na drobenku: | |
1 hrnek | hrubé mouky |
1 hrnek | cukru |
1/2 hrnku | másla nebo hery |
4 lžíce | kokosu |
2 lžičky | mleté skořice |
Ovoce: | |
1 kg | rozpůlených švestek - nebo jiného oblíbeného ovoce (i kompot) |
Postup:
1. Na drobenku je třeba smíchat 1 hrnek cukru, 1 hrnek hrubé mouky, 1/
2 másla nebo hery (hrnky o objemu 250 ml), 2 lžičky mleté skořice a 4 lžíce kokosu
2. Z vajíček a cukru vyšleháme bílou pěnu
3. Do ní vmícháme kyselé mléko a olej
4. Kypřicí prášek smícháme s pudinkem a moukou a po částech vmícháme k vaječné směsi
5. Plech vymažeme olejem a vysypeme kokosovou moučkou
6. Na těsto naklademe ovoce a na závěr zasypeme drobenkou
7. Troubu předehřejeme a pečeme při 160 °C asi 40 – 50 minut.
K odměření surovin používáme kelímek od kyšky, kefíru nebo kyselého mléka; hrnek je o objemu 250 ml.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.