Cop z kynutého těsta ochucený ořechovou náplní, servírovaný pocukrovaný, nakrájený na plátky.
Ingredience:
Na těsto: | |
700 g | hladké mouky |
50 g | másla |
42 g | droždí (1 kostka) |
300 ml | vlažného mléka |
2 lžíce | moučkového cukru |
1 rovná lžička | soli |
2 ks | žloutky |
Na náplň: | |
300 g | vlašských pořechů |
100 g | cukru moučka |
50 g | rozinek |
100 ml | mléka |
1 sáček | skořicového cukru |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Mouku vysypeme do mísy, vytvoříme uprostřed důlek, do kterého dáme rozdrobené kvasnice, ty zasypeme cukrem a zalijeme trochou vlažného mléka, necháme vykynout kvásek, jakmile kvásek vykyne, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka, cukru, sůl a vaječné žloutky, vypracujeme těsto které necháme zakryté vykynout
2. Připravíme si náplň; 2/
3 ořechů pomeleme, 1/
3 nasekáme nahrubo, přidáme ostatní ingredience na náplň a promícháme
3. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na vál a rozdělíme na dvě poloviny, z jedné poloviny vyválíme na pomoučené pracovní desce plát 1 cm silný, potřeme polovinou ořechové náplně, zarolujeme jako roládu, kterou podélně uprostřed rozřízneme nožem, na jedné straně řez nedokončíme, takže těsto zůstane spojené, smotáme do copu, volné konce spolu spojíme – upevníme, cop přeneseme na plech s pečícím papírem
4. Druhou polovinu těsta zpracujeme stejným způsobem, takže nám vzniknou dva copy
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C asi 60 minut
6. Hotové copy pocukrujeme, nakrájíme na plátky a můžeme podávat.