REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Oravský krůtí závitek, bramborový knedlík, špenát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční české menu, krůtí maso potřené hořčicí plněné slaninou, vejci, šalotkou a okurkou, závitky upečené v troubě doměkka, servírované s podušeným špenátem a bramborovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gkrůtích stehen
200 goravské slaniny
2 lžíceplnotučné hořčice
4 ksmenší šalotky
4 ksmenší nakládané kyselé okurky
2 ksvejce uvařená na tvrdo
máslo
sádlo
voda
pepř
sůl
Na špenát:
1 baleníšpenátového protlaku
1 lžícemásla
2 ksstroužky česneku
2 ksvejce
1 ksmenší cibule
1 ksmasox
trochu smetany
pepř
sůl
Na knedlíky:
800 gbrambor
300 ghrubé mouky
2 ksvejce
voda
sůl

Postup:

1. Maso rozřízneme na čtyři díly tak, abychom vytvořili plát, který přes fólii důkladně rozklepe do tenka
2. Plátky osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a plníme kousky okurek, slaniny, vajec, šalotky, pak plátek smotáme a vzniklý závitek zadrezírujeme provázkem a opečeme ze všech stran na troše sádla
3. Plátky vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, či vývarem, poklademe kousky másla a pečeme za občasného podlévání do měkka
4. Nakonec šťávu zredukujeme a zahustíme dle potřeby hladkou moukou.

Příprava špenátu:
1. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli a necháme jí zpěnit
2. Pak vložíme povolený protlak, přidáme masox, pepř a směs podusíme 10 minut
3. Špenát zjemníme trochou smetany, přidáme utřený česnek a nakonec rozklepneme dvě vejce a špenát jimi zahustíme.

Příprava bramborových knedlíků:
1. Knedlíky připravíme tak, že si brambory uvaříme ve slupce den předem, oloupeme nastrouháme na jemno
2. Přidáme mouku, sůl, vejce a rychle, zatímco jsme si postavili vodu, vytvoříme 4 menší šišky, které zavařujeme v osolené vodě 20 minut (10 na každé straně).

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Užijte si letní měsíce s kvalitními potravinami

Léto je v plném proudu. Děti si užívají zasloužené prázdniny a často vyráží se svými rodiči a prarodiči například na chalupy, kde stráví nezapomenutelné okamžiky. Zcela jistě k těmto chvílím patří i skvělé pokrmy. A proto přinášíme nové recepty, které ocení všechny věkové kategorie. Společně si připravíme domácí malinovou limonádu, staročeskou česnečku, čevabčiči s bramborem na bouchačku a osvěžující okurkový salát. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny pro přípravu jednotlivých receptů, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech potravin.

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy