Původní recept z receptáře našich babiček a prababiček. Většinou se hrachová kaše podávala na oběd, nebo jako teplá večeře.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
8 ks | tenkých párků vhodných na opečení na pánvi nebo pod grilem |
Na hrachovou kaši: | |
500 g | hrachu |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | středně velké cibule |
1 vrchovatá lžíce | sádla |
majoránka | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
plátky čerstvého chleba, sterilované kyselé okurky |
Postup:
- Nejprve necháme přebraný hrách propláchnout pod vlažnou tekoucí vodou, pak nabobtnat úplně zalitý studenou vodou, máčíme tak 3 až 4 hodiny
- Nabobtnalý hrách uvaříme doměkka v téže vodě, co jsme ho máčeli
- Po uvaření v cedníku okapaný hrách rozmixujeme, osolíme, dochutíme kořením a prolisovaným česnekem
- Promícháme, pokud bude kaše moc hustá, lze ji naředit vývarem z hrachu
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky, orestujeme ji na sádle
- Párky nařízneme na několika místech, pak je opečeme pod grilem, v kontaktním grilu, nebo na oleji na pánvi
- Párky servírujeme spolu s teplou kaší, nakládanými okurky a čerstvým chlebem.
Opečená krkovice, podávaná s vídeňskou cibulkou a šťouchaným bramborem
Oravský krůtí závitek, bramborový knedlík, špenát