REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nudlové těsto – základní recept

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní receptůra na přípravu mnoha tvarů a druhů těstovin.


Ingredience:
350 ghrubé mouky (polohrubé)
80 mlvody
2 ksvajec
máslo
sůl

Postup:

1. Hrubou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu
2. Nejdříve nožem, potom rukama vypracujeme tuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál
3. Těsto rozdělíme na 3 bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočinout
4. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou a necháme po obou stranách oschnout, aby se placky při krájení neslepovaly
5. Placky nakrájíme nejdříve na pruhy asi 4 cm široké
6. Několik pruhů položíme na sebe a postupně je krájíme na nudle široké asi 5 mm (nebo jiné tvary podle receptů)
7. Znovu je necháme proschnout
8. Nudle dáme do většího množství mírně osolené vroucí vody a vaříme 7-10 minut doměkka
9. Scedíme je a hned promastíme máslem, aby se nelepily.

Doporučení:

Zelené těstoviny: připravují se jako základní recept nudlového těsta, ale než vmícháme do mouky vejce, přidáme k nim 2-3 lžíce částečně rozmrazeného špenátového protlaku.

Poznámka:

Druhy těstovin – široký výběr těstovin, který je dnes na našem trhu, nám umožňuje v receptech obměňovat druhy těstovin podle chuti a fantazie:- Rýhované těstoviny mají větší povrch a tak na sebe vážou víc omáčky než nerýhované, těstoviny ve tvaru různých mušliček, lasturek, oušek (jsou to vlastně malé těstovinové nádobky) pojmou více omáčky než ploché těstoviny.- Trubičkové tvary (makarony, kolínka, penne) dobře zachytí husté omáčky.- Ploché, dlouhé těstoviny se podávají s řidšími a jemnými omáčkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy