Základní receptůra na přípravu mnoha tvarů a druhů těstovin.
Ingredience:
350 g | hrubé mouky (polohrubé) |
80 ml | vody |
2 ks | vajec |
máslo | |
sůl |
Postup:
1. Hrubou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu
2. Nejdříve nožem, potom rukama vypracujeme tuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál
3. Těsto rozdělíme na 3 bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočinout
4. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou a necháme po obou stranách oschnout, aby se placky při krájení neslepovaly
5. Placky nakrájíme nejdříve na pruhy asi 4 cm široké
6. Několik pruhů položíme na sebe a postupně je krájíme na nudle široké asi 5 mm (nebo jiné tvary podle receptů)
7. Znovu je necháme proschnout
8. Nudle dáme do většího množství mírně osolené vroucí vody a vaříme 7-10 minut doměkka
9. Scedíme je a hned promastíme máslem, aby se nelepily.
Zelené těstoviny: připravují se jako základní recept nudlového těsta, ale než vmícháme do mouky vejce, přidáme k nim 2-3 lžíce částečně rozmrazeného špenátového protlaku.
Poznámka:Druhy těstovin – široký výběr těstovin, který je dnes na našem trhu, nám umožňuje v receptech obměňovat druhy těstovin podle chuti a fantazie:- Rýhované těstoviny mají větší povrch a tak na sebe vážou víc omáčky než nerýhované, těstoviny ve tvaru různých mušliček, lasturek, oušek (jsou to vlastně malé těstovinové nádobky) pojmou více omáčky než ploché těstoviny.- Trubičkové tvary (makarony, kolínka, penne) dobře zachytí husté omáčky.- Ploché, dlouhé těstoviny se podávají s řidšími a jemnými omáčkami.