REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nudlové těsto – základní recept

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní receptůra na přípravu mnoha tvarů a druhů těstovin.


Ingredience:
350 ghrubé mouky (polohrubé)
80 mlvody
2 ksvajec
máslo
sůl

Postup:

1. Hrubou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu
2. Nejdříve nožem, potom rukama vypracujeme tuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál
3. Těsto rozdělíme na 3 bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočinout
4. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou a necháme po obou stranách oschnout, aby se placky při krájení neslepovaly
5. Placky nakrájíme nejdříve na pruhy asi 4 cm široké
6. Několik pruhů položíme na sebe a postupně je krájíme na nudle široké asi 5 mm (nebo jiné tvary podle receptů)
7. Znovu je necháme proschnout
8. Nudle dáme do většího množství mírně osolené vroucí vody a vaříme 7-10 minut doměkka
9. Scedíme je a hned promastíme máslem, aby se nelepily.

Doporučení:

Zelené těstoviny: připravují se jako základní recept nudlového těsta, ale než vmícháme do mouky vejce, přidáme k nim 2-3 lžíce částečně rozmrazeného špenátového protlaku.

Poznámka:

Druhy těstovin – široký výběr těstovin, který je dnes na našem trhu, nám umožňuje v receptech obměňovat druhy těstovin podle chuti a fantazie:- Rýhované těstoviny mají větší povrch a tak na sebe vážou víc omáčky než nerýhované, těstoviny ve tvaru různých mušliček, lasturek, oušek (jsou to vlastně malé těstovinové nádobky) pojmou více omáčky než ploché těstoviny.- Trubičkové tvary (makarony, kolínka, penne) dobře zachytí husté omáčky.- Ploché, dlouhé těstoviny se podávají s řidšími a jemnými omáčkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy