REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepší donuty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto původem americké koblihy u nás tak zdomácněly, že si Češi počeštili i název. Z původních doughnuts jsou nyní donuty. Jedná se o smažené, někdy i pečené koblihy s dírou uprostřed, často ochucené různými barevnými polevami a ozdobené cukrářským zdobením.


Ingredience:
Na samotné donuty:
700 ghladké mouky
400 gpískového cukru
80 grozpuštěného másla
30 gdroždí
4 lžícevody
340 mlmléka
2 ksžloutky
1 ksvejce
špetka soli
olej na smažení
Na ozdobu:
150 gmoučkového cukru
1 ksbílku
1-2 lžícecitrónové šťávy
čokoláda
cukrářské zdobení

Postup:

1. V hrnci zahřejeme mléko, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek
2. Do kvásku přidáme zbytek cukru a mouky, špetku soli, vodu, máslo, vajíčko a žloutky
3. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 30-40 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Vykynuté těsto rozválím asi na 1/
2 cm silný plát a vykrájím donuty, u kterých ještě střed vykrojím malým vykrajovátkem (kdo nemá, použije skleničku)
5. Jednotlivé donuty smažím na rozpáleném oleji tak, že horní stranu donutu dám na olej, ztlumím teplotu a přikryji poklicí, smažíme 1-2 minuty, pak odkryjeme, obrátíme a dopékáme pomalu
6. Usmažené donuty nechám okapat na papírové utěrce anebo na větším sítu
7. Vychladlé polijeme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpuštěnou čokoládou a nebo cukrovou polevou a zdobíme různým cukrářským zdobením, nebo donuty obarvenými polevami jen tak postříkáme.

Příprava bílkové polevy:
Na hlubokém talíři dřevěnou vařečkou vymíchám cukr moučku s bílky, to vše podle množství polevy a to tak dlouho, dokud nám cukr nezhoustne, pokud je hustý, přidám bílek nebo citronovou šťávu a pokud je poleva řídká, tak zase přidám cukr.

Doporučení:

Bílkovou polevu obarvit potravinářským barvivem (např. Bretonem) – postupujeme podle návodu na obalu, tedy roztok si připravíme rozpuštěním prášku v malém množství vody, aby směs byla hodně koncentrovaná, základní polevu z bílků pak snadno obarvíme přidáním několika kapek připraveného roztoku.

Poznámka:

Fotku i s receptem nám poslala Věrka Skoumalová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy