REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepší donuty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto původem americké koblihy u nás tak zdomácněly, že si Češi počeštili i název. Z původních doughnuts jsou nyní donuty. Jedná se o smažené, někdy i pečené koblihy s dírou uprostřed, často ochucené různými barevnými polevami a ozdobené cukrářským zdobením.


Ingredience:
Na samotné donuty:
700 ghladké mouky
400 gpískového cukru
80 grozpuštěného másla
30 gdroždí
4 lžícevody
340 mlmléka
2 ksžloutky
1 ksvejce
špetka soli
olej na smažení
Na ozdobu:
150 gmoučkového cukru
1 ksbílku
1-2 lžícecitrónové šťávy
čokoláda
cukrářské zdobení

Postup:

1. V hrnci zahřejeme mléko, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek
2. Do kvásku přidáme zbytek cukru a mouky, špetku soli, vodu, máslo, vajíčko a žloutky
3. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 30-40 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Vykynuté těsto rozválím asi na 1/
2 cm silný plát a vykrájím donuty, u kterých ještě střed vykrojím malým vykrajovátkem (kdo nemá, použije skleničku)
5. Jednotlivé donuty smažím na rozpáleném oleji tak, že horní stranu donutu dám na olej, ztlumím teplotu a přikryji poklicí, smažíme 1-2 minuty, pak odkryjeme, obrátíme a dopékáme pomalu
6. Usmažené donuty nechám okapat na papírové utěrce anebo na větším sítu
7. Vychladlé polijeme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpuštěnou čokoládou a nebo cukrovou polevou a zdobíme různým cukrářským zdobením, nebo donuty obarvenými polevami jen tak postříkáme.

Příprava bílkové polevy:
Na hlubokém talíři dřevěnou vařečkou vymíchám cukr moučku s bílky, to vše podle množství polevy a to tak dlouho, dokud nám cukr nezhoustne, pokud je hustý, přidám bílek nebo citronovou šťávu a pokud je poleva řídká, tak zase přidám cukr.

Doporučení:

Bílkovou polevu obarvit potravinářským barvivem (např. Bretonem) – postupujeme podle návodu na obalu, tedy roztok si připravíme rozpuštěním prášku v malém množství vody, aby směs byla hodně koncentrovaná, základní polevu z bílků pak snadno obarvíme přidáním několika kapek připraveného roztoku.

Poznámka:

Fotku i s receptem nám poslala Věrka Skoumalová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy