REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepší donuty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto původem americké koblihy u nás tak zdomácněly, že si Češi počeštili i název. Z původních doughnuts jsou nyní donuty. Jedná se o smažené, někdy i pečené koblihy s dírou uprostřed, často ochucené různými barevnými polevami a ozdobené cukrářským zdobením.


Ingredience:
Na samotné donuty:
700 ghladké mouky
400 gpískového cukru
80 grozpuštěného másla
30 gdroždí
4 lžícevody
340 mlmléka
2 ksžloutky
1 ksvejce
špetka soli
olej na smažení
Na ozdobu:
150 gmoučkového cukru
1 ksbílku
1-2 lžícecitrónové šťávy
čokoláda
cukrářské zdobení

Postup:

1. V hrnci zahřejeme mléko, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek
2. Do kvásku přidáme zbytek cukru a mouky, špetku soli, vodu, máslo, vajíčko a žloutky
3. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 30-40 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Vykynuté těsto rozválím asi na 1/
2 cm silný plát a vykrájím donuty, u kterých ještě střed vykrojím malým vykrajovátkem (kdo nemá, použije skleničku)
5. Jednotlivé donuty smažím na rozpáleném oleji tak, že horní stranu donutu dám na olej, ztlumím teplotu a přikryji poklicí, smažíme 1-2 minuty, pak odkryjeme, obrátíme a dopékáme pomalu
6. Usmažené donuty nechám okapat na papírové utěrce anebo na větším sítu
7. Vychladlé polijeme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpuštěnou čokoládou a nebo cukrovou polevou a zdobíme různým cukrářským zdobením, nebo donuty obarvenými polevami jen tak postříkáme.

Příprava bílkové polevy:
Na hlubokém talíři dřevěnou vařečkou vymíchám cukr moučku s bílky, to vše podle množství polevy a to tak dlouho, dokud nám cukr nezhoustne, pokud je hustý, přidám bílek nebo citronovou šťávu a pokud je poleva řídká, tak zase přidám cukr.

Doporučení:

Bílkovou polevu obarvit potravinářským barvivem (např. Bretonem) – postupujeme podle návodu na obalu, tedy roztok si připravíme rozpuštěním prášku v malém množství vody, aby směs byla hodně koncentrovaná, základní polevu z bílků pak snadno obarvíme přidáním několika kapek připraveného roztoku.

Poznámka:

Fotku i s receptem nám poslala Věrka Skoumalová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy