Jde o staročeskou klasiku, kdy v chudých rodinách šlo vlastně o hlavní jídlo, jen tak, nebo dochucené orestovanou cibulkou. Ti bohatší tuto kaši pak servírovali jako přílohu, spolu s uzeným, nebo volskými oky, či opečenou uzeninou.
Ingredience:
500 g | oloupané brambory tipu B nebo C |
300 g | krup (lámanka) |
50 g | másla |
2 ks | stroužky česneku |
150 ml | smetany ke šlehání |
čerstvé lístky majoránky (lze i sušenou) | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Brambory uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Pak je slijeme a rozmačkáme nebo prolisujte do čistého hrnce.
- Krupky uvaříme podle návodu na obalu doměkka.
- Máslo rozehřejte v menším hrnci a dáme stranou. V jiném hrnci přivedeme smetanu k varu a dáme také stranou.
- Pod hrncem s bramborami nastavíme nejnižší možný stupeň a k bramborám pečlivě po částech zašleháme horké máslo a pak také smetanu. Kaši osolíme dle chuti.
- Ke krupkám vmícháme prolisované stroužky česneku, nasekanou majoránku, sůl a pepř, toto zamícháme do bramborové kaše. Pokud bude příliš hustá, zředíme ji trochou mléka.