Ve vodě uvařené přílohové knedlíky připravené z hrubé mouky, osmažených kousků žemlí, mléka, slaniny a žloutků.
Ingredience:
100 g | slaniny |
3 ks | žemlí (rohlíků) |
2 ks | žloutky |
1/2 l | mléka |
hrubá mouka podle potřeby | |
sůl | |
voda na uvaření |
Postup:
- Slaninu nakrájíme na kostky, necháme rozškvařit.
- Na slanině pak opečeme na kostičky pokrájené žemle.
- Z mléka, žloutků, soli a hrubé mouky vypracujeme těsto, přimícháme vychladlé žemle, těsto necháme asi 1 hodinu odpočinout.
- Z těsta vypracujeme kulaté knedlíky, které zavaříme v mírně osolené, vroucí vodě.
- Knedlíky nakrájené na půlky servírujeme k hovězímu nebo uzenému masu spolu se zelím.
Recept pochází z Jihlavska.