REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Naložená grilovaná (pečená) zelenina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na grilu, v troubě, případně i na pánvi opečené kousky zeleniny, vyskládané do sklenice proložené petrželkou a česnekem, zalité marinádou a olejem. Po uležení v lednici (nejméně 2 dny) skvělá delikatesa například k různě upraveným masům.


Ingredience:
1 ksvětší papriky
1 kscukety
1 kslilku
2 kscibule
6 ksstroužků česneku
cca 200 mlolej nejlépe olivový
3-4 lžícebalsamica nebo vinného octa
čerstvá petrželka
sůl
sklenice s uzávěrem

Postup:

1. Lilek a cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka, cibule na čtvrtky (oddělíme lupeny) a papriky na širší pruhy
2. Vše opečeme postupně z obou stran potřené olivovým olejem na grilu nebo pánvi či v troubě (lilek předem můžete nechat vypotit, ale nedělám to vždy, jen v případě, že lilek není úplně čerstvý)
3. Z oleje, octa, soli a 3 ks rozdrcených stroužků česneku vymícháme zálivku a petrželku nahrubo posekáme, zbylé 3 ks stroužky nakrájíme na plátky
4. Ogrilovanou zeleninu osolíme a skládáme do připravené sklenice
5. Vrstvy zeleniny vždy posypeme petrželkou a česnekem a zalijeme marinádou až do spotřebování zeleniny, vrstvy trochu zmáčkneme, aby marináda byla i nad zeleninou, případně dolijeme olejem
6. Nechte proležet v lednici … kdo vydrží nejdéle, vyhrává! Ne, dělám si legraci, ale je třeba nechat opravdu rozležet alespoň 2 dny, pak je zelenina super.

Doporučení:

Marinádu po převaření a vychlazení můžete použít znovu nebo si s ní pokapejte třeba opečenou bagetku nebo zeleninový salát.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy