Na grilu, v troubě, případně i na pánvi opečené kousky zeleniny, vyskládané do sklenice proložené petrželkou a česnekem, zalité marinádou a olejem. Po uležení v lednici (nejméně 2 dny) skvělá delikatesa například k různě upraveným masům.
Ingredience:
1 ks | větší papriky |
1 ks | cukety |
1 ks | lilku |
2 ks | cibule |
6 ks | stroužků česneku |
cca 200 ml | olej nejlépe olivový |
3-4 lžíce | balsamica nebo vinného octa |
čerstvá petrželka | |
sůl | |
sklenice s uzávěrem |
Postup:
1. Lilek a cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka, cibule na čtvrtky (oddělíme lupeny) a papriky na širší pruhy
2. Vše opečeme postupně z obou stran potřené olivovým olejem na grilu nebo pánvi či v troubě (lilek předem můžete nechat vypotit, ale nedělám to vždy, jen v případě, že lilek není úplně čerstvý)
3. Z oleje, octa, soli a 3 ks rozdrcených stroužků česneku vymícháme zálivku a petrželku nahrubo posekáme, zbylé 3 ks stroužky nakrájíme na plátky
4. Ogrilovanou zeleninu osolíme a skládáme do připravené sklenice
5. Vrstvy zeleniny vždy posypeme petrželkou a česnekem a zalijeme marinádou až do spotřebování zeleniny, vrstvy trochu zmáčkneme, aby marináda byla i nad zeleninou, případně dolijeme olejem
6. Nechte proležet v lednici … kdo vydrží nejdéle, vyhrává! Ne, dělám si legraci, ale je třeba nechat opravdu rozležet alespoň 2 dny, pak je zelenina super.
Marinádu po převaření a vychlazení můžete použít znovu nebo si s ní pokapejte třeba opečenou bagetku nebo zeleninový salát.
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….