REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nakládaný barevný květák (2 recepty!)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květák, naložený podle tohoto receptu, lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.


Ingredience:
Ingredience na „růžový květák“:
1 ksstředně velký květák
3 dclčerveného vinného octa
2 dclvody
3-5 lžiccukru
3 lžičkykořenící směsi na zavařování Lako Labeta
2 lžičkyHořčičného semínka Labeta
2 ksplátky červené řepy
Ingredience na „žlutý květák“:
1 ksstředně velký květák
3 dcljablečného octa
2 dclvody
3-5 lžiccukru
3 lžičkykořenící směsi na zavařování Lako Labeta
2 lžičkyHořčičného semínka Labeta
1 lžičkařímského kmínu
1 lžičkamleté kurkumy
Ostatní:
vhodné zavařovací sklenice s víčky

Postup:
  1. Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat.
  2. Rozeberte květák na malé růžičky. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi „růžovou“ nebo „žlutou“. V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování Lako a hořčičná semínka, případně další koření. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně, pokud je květák povadlejší. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Je třeba nechat květák takto lehce „dojít“ v horké vodě, aby byl pak tak akorát křehký.
  3. Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin.
  4. Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce.
Poznámka:

Zdroj: Labeta.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy