Květák, naložený podle tohoto receptu, lze podávat již druhý den po naložení. Skvěle se hodí k jakékoli slané kuchyni. Na míchaná vajíčka, topinkové chleby, k masu, rybám nebo jen tak třeba k sýrům nebo uzeninám.
Ingredience:
Ingredience na „růžový květák“: | |
1 ks | středně velký květák |
3 dcl | červeného vinného octa |
2 dcl | vody |
3-5 lžic | cukru |
3 lžičky | kořenící směsi na zavařování Lako Labeta |
2 lžičky | Hořčičného semínka Labeta |
2 ks | plátky červené řepy |
Ingredience na „žlutý květák“: | |
1 ks | středně velký květák |
3 dcl | jablečného octa |
2 dcl | vody |
3-5 lžic | cukru |
3 lžičky | kořenící směsi na zavařování Lako Labeta |
2 lžičky | Hořčičného semínka Labeta |
1 lžička | římského kmínu |
1 lžička | mleté kurkumy |
Ostatní: | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Než začnete se samotným květákem, připravte si dostatek sterilních sklenic s víčky, abyste mohli rychle pracovat.
- Rozeberte květák na malé růžičky. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi „růžovou“ nebo „žlutou“. V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování Lako a hořčičná semínka, případně další koření. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně, pokud je květák povadlejší. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté odpočívat 10 minut. Je třeba nechat květák takto lehce „dojít“ v horké vodě, aby byl pak tak akorát křehký.
- Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin.
- Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce.
Zdroj: Labeta.cz