REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nadívaný vepřový bůček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřový bůček naplněný nádivkou z housek, vajíček, mléka, petrželové natě a koření, upečený v troubě doměkka.


Ingredience:
1 kgvepřového bůčku
kmín
sůl
hladká mouka
vlažná voda
Na nádivku:
4 kshousky
3 ksžloutky
3 ksbílky
2 dclmléka
pepř
sůl
muškátový květ
mletý černý pepř
petrželová nať
osminka másla

Postup:

1. Vepřový bůček částečně vykostíme a opláchneme ve vlažné vodě, středem masa uděláme ostrým nožem kapsu pro náplň
2. Do kapsy naplníme nádivku, tu pak zašijeme režnou nití
3. Naplněné maso osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče, podlijeme vlažnou vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, během pečení dle potřeby přiléváme vodu a maso obracíme
4. Pečeme asi 90 minut, téměř měkké maso obrátíme kůží vzhůru a ostrým nožem kůži nařízneme na mřížku, opečeme dorůžova
5. Měkký bůček vyjmeme, uchováme v teple
6. Šťávu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zředíme vlažnou vodou a 30 minut povaříme, dle chuti přisolíme
7. Hotovou šťávu přecedíme přes cedník, z upečeného masa odstraníme režnou nit a nakrájíme ho na jednotlivé porce.

Příprava nádivky:
1. Housky nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme mlékem, mléko necháme vsáknout
2. Půlku osminky másla utřeme se žloutky, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového květu, na jemno nasekanou petrželovou nať, vložíme navlhčenou housku
3. Promícháme a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků.

Doporučení:

Vhodné přílohy: Vařené brambory nebo bramborová kaše, houskové či bramborové knedlíky, zelí, zeleninové saláty.

Poznámka:

Nadívaný vepřový bůček lze jíst i studený s chlebem, nakrájený na plátky, potřený hořčici nebo křenem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy