REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nadívaná vepřová pečeně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová pečeně plněná nádivkou a upečená dokřupava.


Ingredience:
1 kgvepřové pečeně bez kosti
1 hrstčerstvých rozmarýnových lístků
sůl
Na nádivku:
300 gsvětlého chleba nakrájeného na plátky
1 větší hrstsekaných mandlí
1 malá hrstlístků tymiánu
6 lžic olivového oleje
4 lžícebalzamikového octa
4 ksstroužků česneku
2 ksčervené cibule
mletý pepř
olej na opečení cibule
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou vepřovou pečeni ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude přirozeně tenčí než druhá, silnější část opět podélně – v půlce – rozřízneme, otevřeme na druhou stranu a plochu masa tím zvětšíme
2. Poté ostrým nožem nařežeme v mase proužky zhruba centimetr od sebe, zopakujeme ještě napříč tak, aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká, pak nadrobno nasekané rozmarýnové lístky utřeme s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřeme do zářezů v mase
3. V pánvi na troše rozehřátého oleje dozlatova osmahneme oloupané, nadrobno nakrájené cibule, na tenké plátky nakrájené stroužky česneku, na jemno nasekaný tymián, nahrubo nasekané mandle, pak osolíme, opepříme, vmícháme balzamikový ocet a nakonec důkladně smícháme s opečeným, na kousky natrhaným chlebem a olivovým olejem
4. Nádivku podle potřeby dochutíme solí, necháme vychladnout, naneseme na plát masa, který zarolujeme, převážeme potravinářským provázkem, dáme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C doměkka (asi 1 hodinu)
5. Upečené maso necháme chvíli odpočinout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy