REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nadívaná vepřová pečeně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová pečeně plněná nádivkou a upečená dokřupava.


Ingredience:
1 kgvepřové pečeně bez kosti
1 hrstčerstvých rozmarýnových lístků
sůl
Na nádivku:
300 gsvětlého chleba nakrájeného na plátky
1 větší hrstsekaných mandlí
1 malá hrstlístků tymiánu
6 lžic olivového oleje
4 lžícebalzamikového octa
4 ksstroužků česneku
2 ksčervené cibule
mletý pepř
olej na opečení cibule
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou vepřovou pečeni ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude přirozeně tenčí než druhá, silnější část opět podélně – v půlce – rozřízneme, otevřeme na druhou stranu a plochu masa tím zvětšíme
2. Poté ostrým nožem nařežeme v mase proužky zhruba centimetr od sebe, zopakujeme ještě napříč tak, aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká, pak nadrobno nasekané rozmarýnové lístky utřeme s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřeme do zářezů v mase
3. V pánvi na troše rozehřátého oleje dozlatova osmahneme oloupané, nadrobno nakrájené cibule, na tenké plátky nakrájené stroužky česneku, na jemno nasekaný tymián, nahrubo nasekané mandle, pak osolíme, opepříme, vmícháme balzamikový ocet a nakonec důkladně smícháme s opečeným, na kousky natrhaným chlebem a olivovým olejem
4. Nádivku podle potřeby dochutíme solí, necháme vychladnout, naneseme na plát masa, který zarolujeme, převážeme potravinářským provázkem, dáme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C doměkka (asi 1 hodinu)
5. Upečené maso necháme chvíli odpočinout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy