REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nadívaná vepřová pečeně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová pečeně plněná nádivkou a upečená dokřupava.


Ingredience:
1 kgvepřové pečeně bez kosti
1 hrstčerstvých rozmarýnových lístků
sůl
Na nádivku:
300 gsvětlého chleba nakrájeného na plátky
1 větší hrstsekaných mandlí
1 malá hrstlístků tymiánu
6 lžic olivového oleje
4 lžícebalzamikového octa
4 ksstroužků česneku
2 ksčervené cibule
mletý pepř
olej na opečení cibule
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou vepřovou pečeni ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude přirozeně tenčí než druhá, silnější část opět podélně – v půlce – rozřízneme, otevřeme na druhou stranu a plochu masa tím zvětšíme
2. Poté ostrým nožem nařežeme v mase proužky zhruba centimetr od sebe, zopakujeme ještě napříč tak, aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká, pak nadrobno nasekané rozmarýnové lístky utřeme s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřeme do zářezů v mase
3. V pánvi na troše rozehřátého oleje dozlatova osmahneme oloupané, nadrobno nakrájené cibule, na tenké plátky nakrájené stroužky česneku, na jemno nasekaný tymián, nahrubo nasekané mandle, pak osolíme, opepříme, vmícháme balzamikový ocet a nakonec důkladně smícháme s opečeným, na kousky natrhaným chlebem a olivovým olejem
4. Nádivku podle potřeby dochutíme solí, necháme vychladnout, naneseme na plát masa, který zarolujeme, převážeme potravinářským provázkem, dáme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C doměkka (asi 1 hodinu)
5. Upečené maso necháme chvíli odpočinout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy