Vepřová pečeně plněná nádivkou a upečená dokřupava.
Ingredience:
1 kg | vepřové pečeně bez kosti |
1 hrst | čerstvých rozmarýnových lístků |
sůl | |
Na nádivku: | |
300 g | světlého chleba nakrájeného na plátky |
1 větší hrst | sekaných mandlí |
1 malá hrst | lístků tymiánu |
6 lžic | olivového oleje |
4 lžíce | balzamikového octa |
4 ks | stroužků česneku |
2 ks | červené cibule |
mletý pepř | |
olej na opečení cibule | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou vepřovou pečeni ostrým nožem zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízneme (nedořízneme do konce) a rozevřeme jako knihu, jedna část bude přirozeně tenčí než druhá, silnější část opět podélně – v půlce – rozřízneme, otevřeme na druhou stranu a plochu masa tím zvětšíme
2. Poté ostrým nožem nařežeme v mase proužky zhruba centimetr od sebe, zopakujeme ještě napříč tak, aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká, pak nadrobno nasekané rozmarýnové lístky utřeme s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřeme do zářezů v mase
3. V pánvi na troše rozehřátého oleje dozlatova osmahneme oloupané, nadrobno nakrájené cibule, na tenké plátky nakrájené stroužky česneku, na jemno nasekaný tymián, nahrubo nasekané mandle, pak osolíme, opepříme, vmícháme balzamikový ocet a nakonec důkladně smícháme s opečeným, na kousky natrhaným chlebem a olivovým olejem
4. Nádivku podle potřeby dochutíme solí, necháme vychladnout, naneseme na plát masa, který zarolujeme, převážeme potravinářským provázkem, dáme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C doměkka (asi 1 hodinu)
5. Upečené maso necháme chvíli odpočinout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým chlebem.