Lilky upečené s masovou směsí, rajčaty a brambory, zapečené přelité sýrovým bešamelem.
Ingredience:
750 g | mletého hovězího masa |
400 g | rajčat + 5 rajčat zvlášť |
100 ml | bílého vína |
1 lžička | mleté skořice |
2 lžíce | nasekané hladkolisté petrželky |
2-3 ks | vařených brambor |
2 ks | lilků |
1 ks | cibule |
1 ks | stroužku česneku |
mletý pepř, sůl | |
olivový olej | |
Na bešamel: | |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
300 ml | mléka |
100 g | nastrouhaného tvrdého sýra |
35 g | hladké mouky |
35 g | másla |
4 ks | kuliček černého pepře |
2 ks | bobkových listů |
2 ks | vajec |
sůl |
Postup:
1. Na troše rozehřátého olivového oleje osmahneme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli doměkka, přidáme oloupaný utřený stroužek česneku, po 1 minutě i mleté maso, opékáme ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky
2. Přidáme mletou skořici, bílé víno, 400 g na menší kousky nakrájených rajčat, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat 30 minut, pak do směsi vmícháme na jemno nasekanou petrželku, ochutíme solí a pepřem
3. Mezitím opečeme na troše rozehřátého oleje z obou stran na kolečka nakrájené lilky, přendáme je na kuchyňské ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk
4. Uděláme si bešamel; máslo rozpustíme na pánvi, přidáme mouku a chvíli ji opékáme, pak zalijeme mlékem, přidáme bobkové listy, celý pepř, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a 10-15 minut povaříme, pak vyndáme kuličky pepře, bobkové listy, podle chuti osolíme a nakonec do bešamelu vmícháme vejce a na jemno nastrouhaný sýr
5. Na dno zapékací mísy rozložíme část lilků, osolíme je, na ně dáme masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí, na ni vyskládáme (jedno přes druhé) oloupané, na kolečka nakrájené brambory, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 30-40 minut.
Musaka je nejlepší uleželá druhý den a mlžeme ji servírovat s dipem z jogurtu.