REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka s lilkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lilky upečené s masovou směsí, rajčaty a brambory, zapečené přelité sýrovým bešamelem.


Ingredience:
750 gmletého hovězího masa
400 grajčat + 5 rajčat zvlášť
100 mlbílého vína
1 lžičkamleté skořice
2 lžícenasekané hladkolisté petrželky
2-3 ksvařených brambor
2 kslilků
1 kscibule
1 ksstroužku česneku
mletý pepř, sůl
olivový olej
Na bešamel:
1 lžícenastrouhané citronové kůry
300 mlmléka
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
35 ghladké mouky
35 gmásla
4 kskuliček černého pepře
2 ksbobkových listů
2 ksvajec
sůl

Postup:

1. Na troše rozehřátého olivového oleje osmahneme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli doměkka, přidáme oloupaný utřený stroužek česneku, po 1 minutě i mleté maso, opékáme ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky
2. Přidáme mletou skořici, bílé víno, 400 g na menší kousky nakrájených rajčat, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat 30 minut, pak do směsi vmícháme na jemno nasekanou petrželku, ochutíme solí a pepřem
3. Mezitím opečeme na troše rozehřátého oleje z obou stran na kolečka nakrájené lilky, přendáme je na kuchyňské ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk
4. Uděláme si bešamel; máslo rozpustíme na pánvi, přidáme mouku a chvíli ji opékáme, pak zalijeme mlékem, přidáme bobkové listy, celý pepř, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a 10-15 minut povaříme, pak vyndáme kuličky pepře, bobkové listy, podle chuti osolíme a nakonec do bešamelu vmícháme vejce a na jemno nastrouhaný sýr
5. Na dno zapékací mísy rozložíme část lilků, osolíme je, na ně dáme masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí, na ni vyskládáme (jedno přes druhé) oloupané, na kolečka nakrájené brambory, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 30-40 minut.

Doporučení:

Musaka je nejlepší uleželá druhý den a mlžeme ji servírovat s dipem z jogurtu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy