REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka s lilkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lilky upečené s masovou směsí, rajčaty a brambory, zapečené přelité sýrovým bešamelem.


Ingredience:
750 gmletého hovězího masa
400 grajčat + 5 rajčat zvlášť
100 mlbílého vína
1 lžičkamleté skořice
2 lžícenasekané hladkolisté petrželky
2-3 ksvařených brambor
2 kslilků
1 kscibule
1 ksstroužku česneku
mletý pepř, sůl
olivový olej
Na bešamel:
1 lžícenastrouhané citronové kůry
300 mlmléka
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
35 ghladké mouky
35 gmásla
4 kskuliček černého pepře
2 ksbobkových listů
2 ksvajec
sůl

Postup:

1. Na troše rozehřátého olivového oleje osmahneme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli doměkka, přidáme oloupaný utřený stroužek česneku, po 1 minutě i mleté maso, opékáme ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky
2. Přidáme mletou skořici, bílé víno, 400 g na menší kousky nakrájených rajčat, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat 30 minut, pak do směsi vmícháme na jemno nasekanou petrželku, ochutíme solí a pepřem
3. Mezitím opečeme na troše rozehřátého oleje z obou stran na kolečka nakrájené lilky, přendáme je na kuchyňské ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk
4. Uděláme si bešamel; máslo rozpustíme na pánvi, přidáme mouku a chvíli ji opékáme, pak zalijeme mlékem, přidáme bobkové listy, celý pepř, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a 10-15 minut povaříme, pak vyndáme kuličky pepře, bobkové listy, podle chuti osolíme a nakonec do bešamelu vmícháme vejce a na jemno nastrouhaný sýr
5. Na dno zapékací mísy rozložíme část lilků, osolíme je, na ně dáme masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí, na ni vyskládáme (jedno přes druhé) oloupané, na kolečka nakrájené brambory, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 30-40 minut.

Doporučení:

Musaka je nejlepší uleželá druhý den a mlžeme ji servírovat s dipem z jogurtu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy