REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Musaka s lilkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lilky upečené s masovou směsí, rajčaty a brambory, zapečené přelité sýrovým bešamelem.


Ingredience:
750 gmletého hovězího masa
400 grajčat + 5 rajčat zvlášť
100 mlbílého vína
1 lžičkamleté skořice
2 lžícenasekané hladkolisté petrželky
2-3 ksvařených brambor
2 kslilků
1 kscibule
1 ksstroužku česneku
mletý pepř, sůl
olivový olej
Na bešamel:
1 lžícenastrouhané citronové kůry
300 mlmléka
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
35 ghladké mouky
35 gmásla
4 kskuliček černého pepře
2 ksbobkových listů
2 ksvajec
sůl

Postup:

1. Na troše rozehřátého olivového oleje osmahneme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli doměkka, přidáme oloupaný utřený stroužek česneku, po 1 minutě i mleté maso, opékáme ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky
2. Přidáme mletou skořici, bílé víno, 400 g na menší kousky nakrájených rajčat, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme probublávat 30 minut, pak do směsi vmícháme na jemno nasekanou petrželku, ochutíme solí a pepřem
3. Mezitím opečeme na troše rozehřátého oleje z obou stran na kolečka nakrájené lilky, přendáme je na kuchyňské ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk
4. Uděláme si bešamel; máslo rozpustíme na pánvi, přidáme mouku a chvíli ji opékáme, pak zalijeme mlékem, přidáme bobkové listy, celý pepř, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a 10-15 minut povaříme, pak vyndáme kuličky pepře, bobkové listy, podle chuti osolíme a nakonec do bešamelu vmícháme vejce a na jemno nastrouhaný sýr
5. Na dno zapékací mísy rozložíme část lilků, osolíme je, na ně dáme masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí, končit bychom měli masovou směsí, na ni vyskládáme (jedno přes druhé) oloupané, na kolečka nakrájené brambory, přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 30-40 minut.

Doporučení:

Musaka je nejlepší uleželá druhý den a mlžeme ji servírovat s dipem z jogurtu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy