Mrkvový korpus potřený tvarohovou směsí, posypaný sekanými pistáciovými oříšky, pomerančovou kůrou a ozdobený lístky meduňky. Koláč servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.
Ingredience:
Na těsto: | |
130 g | cukru |
100 g | polohrubé mouky |
80 g | mletých vlašských ořechů |
50 g | másla |
8 g | kypřicího prášku |
2 ks | vajec |
1 ks | pomeranče |
1 ks | velké mrkve |
1 ks | citronu |
Na tvarohovou směs: | |
250 g | tvarohu |
100 ml | smetany 33% |
2 lžíce | moučkového cukru |
Na posypání: | |
1 lžíce | sekaných vlašských nebo pistáciových oříšků |
pomerančová kůra | |
Na ozdobu: | |
meduňka, mochyně | |
hrubá mouka a tuk na formu |
Postup:
1. Očištěnou mrkev omyjeme, osušíme, nastrouháme na jemno, přidáme 30 g cukru, šťávu z jednoho citronu i pomeranče a vše promícháme, rozklepnutá vejce smícháme se zbylým cukrem a vyšleháme ve vodní lázni
2. Do mísy dáme prosátou mouku s práškem do pečiva, mleté ořechy, na kousky nakrájené změklé máslo, nastrouhanou ochucenou mrkev, nakonec přidáme vyšlehaná vejce s cukrem, vše smícháme a vypracujeme vláčné těsto
3. Těsto nalijeme do tukem vymazané, moukou vysypané koláčové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10-15 minut, necháme vychladnout
4. Mezitím si vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem, zlehka promícháme s tvarohem, připravený korpus potřeme připravenou tvarohovou směsí, posypeme sekanými oříšky, pomerančovou kůrou a povrch koláče ozdobíme mochyní a lístky čerstvé meduňky.
Mochyni můžeme nahradit na tenká kolečka nakrájeným pomerančem, nebo ovoce vůbec nedávat.
Poznámka:Varianta s mrkví: Jde o marcipán, zelená tráva je vyrobená pomocí lisu na česnek, marcipán lisem protlačíte a máte takovou pěknou trávu, mrkvička se pak musí vymodelovat ručně. Recept na marcipán najdet zde: Domácí marcipán.