REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mrkvový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mrkvový korpus potřený tvarohovou směsí, posypaný sekanými pistáciovými oříšky, pomerančovou kůrou a ozdobený lístky meduňky. Koláč servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na těsto:
130 gcukru
100 gpolohrubé mouky
80 gmletých vlašských ořechů
50 gmásla
8 gkypřicího prášku
2 ksvajec
1 kspomeranče
1 ksvelké mrkve
1 kscitronu
Na tvarohovou směs:
250 gtvarohu
100 mlsmetany 33%
2 lžícemoučkového cukru
Na posypání:
1 lžícesekaných vlašských nebo pistáciových oříšků
pomerančová kůra
Na ozdobu:
meduňka, mochyně
hrubá mouka a tuk na formu

Postup:

1. Očištěnou mrkev omyjeme, osušíme, nastrouháme na jemno, přidáme 30 g cukru, šťávu z jednoho citronu i pomeranče a vše promícháme, rozklepnutá vejce smícháme se zbylým cukrem a vyšleháme ve vodní lázni
2. Do mísy dáme prosátou mouku s práškem do pečiva, mleté ořechy, na kousky nakrájené změklé máslo, nastrouhanou ochucenou mrkev, nakonec přidáme vyšlehaná vejce s cukrem, vše smícháme a vypracujeme vláčné těsto
3. Těsto nalijeme do tukem vymazané, moukou vysypané koláčové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10-15 minut, necháme vychladnout
4. Mezitím si vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem, zlehka promícháme s tvarohem, připravený korpus potřeme připravenou tvarohovou směsí, posypeme sekanými oříšky, pomerančovou kůrou a povrch koláče ozdobíme mochyní a lístky čerstvé meduňky.

Doporučení:

Mochyni můžeme nahradit na tenká kolečka nakrájeným pomerančem, nebo ovoce vůbec nedávat.

Poznámka:

Varianta s mrkví: Jde o marcipán, zelená tráva je vyrobená pomocí lisu na česnek, marcipán lisem protlačíte a máte takovou pěknou trávu, mrkvička se pak musí vymodelovat ručně. Recept na marcipán najdet zde: Domácí marcipán.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy