REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mrkvový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mrkvový korpus potřený tvarohovou směsí, posypaný sekanými pistáciovými oříšky, pomerančovou kůrou a ozdobený lístky meduňky. Koláč servírovaný nakrájený na jednotlivé řezy.


Ingredience:
Na těsto:
130 gcukru
100 gpolohrubé mouky
80 gmletých vlašských ořechů
50 gmásla
8 gkypřicího prášku
2 ksvajec
1 kspomeranče
1 ksvelké mrkve
1 kscitronu
Na tvarohovou směs:
250 gtvarohu
100 mlsmetany 33%
2 lžícemoučkového cukru
Na posypání:
1 lžícesekaných vlašských nebo pistáciových oříšků
pomerančová kůra
Na ozdobu:
meduňka, mochyně
hrubá mouka a tuk na formu

Postup:

1. Očištěnou mrkev omyjeme, osušíme, nastrouháme na jemno, přidáme 30 g cukru, šťávu z jednoho citronu i pomeranče a vše promícháme, rozklepnutá vejce smícháme se zbylým cukrem a vyšleháme ve vodní lázni
2. Do mísy dáme prosátou mouku s práškem do pečiva, mleté ořechy, na kousky nakrájené změklé máslo, nastrouhanou ochucenou mrkev, nakonec přidáme vyšlehaná vejce s cukrem, vše smícháme a vypracujeme vláčné těsto
3. Těsto nalijeme do tukem vymazané, moukou vysypané koláčové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10-15 minut, necháme vychladnout
4. Mezitím si vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem, zlehka promícháme s tvarohem, připravený korpus potřeme připravenou tvarohovou směsí, posypeme sekanými oříšky, pomerančovou kůrou a povrch koláče ozdobíme mochyní a lístky čerstvé meduňky.

Doporučení:

Mochyni můžeme nahradit na tenká kolečka nakrájeným pomerančem, nebo ovoce vůbec nedávat.

Poznámka:

Varianta s mrkví: Jde o marcipán, zelená tráva je vyrobená pomocí lisu na česnek, marcipán lisem protlačíte a máte takovou pěknou trávu, mrkvička se pak musí vymodelovat ručně. Recept na marcipán najdet zde: Domácí marcipán.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy