REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravští vrabci, dušené kysané zelí, klusky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vrabci z naloženého vepřového boku, upečení v troubě, servírovaní spolu se sladkokyselým podušeným zelím a bramborovými knedlíčky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřového boku
6 ksstroužků česneku
2 kscibule
kmín
voda
pepř
sůl
Na zelí:
500 gkysaného zelí
1 vrchovatá lžícesádla
1 kscibule
1 ksbrambory
kmín
cukr
sůl
Na klusky:
800 gbrambor
150 gbramborového škrobu
voda
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky, prosolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, 2 cibule a necháme ležet v chladu 24 hodin
2. Druhý den přendáme maso do pekáčku, podlijeme vodou, posypeme kmínem a zvolna pečeme přikryté asi 1 hodinu, pak maso odkryjeme a na plný výkon dopečeme na kůrku.

Příprava zelí:
1. V kastrůlku rozpustíme sádlo, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme propláchnuté kysané zelí, posypeme kmínem, osolíme dle potřeby a dusíme do měkka
2. Na závěr zelí zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou, provaříme a dle chuti přidáme cukr.

Na klusky:
1. Tak 2/
3 brambor uvaříme, 1/
3 necháme syrovou
2. Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme vodu, přidáme prolisované vařené a vychladlé brambory, osolíme, přisypeme škrob a tvarujeme kuličky, které můžeme zploštit a vytvořit uprostřed důlek
3. Vaříme asi 5 minut, dokud nevyplavou.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy