REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravský vrabec, zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený prorostlý vepřový bok ochucený kmínem a česnekem, servírovaný s podušeným zelím a domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gprorostlé plece (libový bok)
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
1 lžícesádla
voda
kmín
pepř
sůl
Na knedlíky:
600 gbrambor typu C uvařených ve slupce
150 ghrubé mouky
2 lžíceškrobové moučky
1 ksvejce
voda s kapkou octa
sůl
Na zelí:
1 sklenicečerveného sterilovaného zelí
1 lžícesádla
1 kssyrové brambory
1 kscibule
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky, nasolíme, okmínujeme, přidáme česnek, cibuli a necháme 24 hodin odpočinout (použil jsem kombinaci soli a sanytru)
2. Do pekáčku dáme sádlo, podlijeme vodou a dáme péci přikryté ve středně vyhřáté troubě, když je máslo měkké, odkryjeme ho a dopékáme na kůrčičku
3. Výpek podlijeme vodou, zredukujeme a zahustíme hladkou moukou
4. Připravíme si bramborový knedlík; brambory uvaříme den předem ve slupce, pak je oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku, škrob, rychle vypracujeme těsto, z něhož vytvoříme válečky, které zavařuje v osolené vodě se lžící octa asi 20 minut
5. A zelí; na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl a dusíme asi 15 minut, pak přidáme nastrouhanou bramboru (zelí zahustí), dochutíme cukrem a provaříme
6. Na talíř dáme zelí, na zelí dáme maso i s částí výpeku a pokrm obložíme knedlíky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy