REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravský vrabec, zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený prorostlý vepřový bok ochucený kmínem a česnekem, servírovaný s podušeným zelím a domácími bramborovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gprorostlé plece (libový bok)
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
1 lžícesádla
voda
kmín
pepř
sůl
Na knedlíky:
600 gbrambor typu C uvařených ve slupce
150 ghrubé mouky
2 lžíceškrobové moučky
1 ksvejce
voda s kapkou octa
sůl
Na zelí:
1 sklenicečerveného sterilovaného zelí
1 lžícesádla
1 kssyrové brambory
1 kscibule
kmín
cukr
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na kostky, nasolíme, okmínujeme, přidáme česnek, cibuli a necháme 24 hodin odpočinout (použil jsem kombinaci soli a sanytru)
2. Do pekáčku dáme sádlo, podlijeme vodou a dáme péci přikryté ve středně vyhřáté troubě, když je máslo měkké, odkryjeme ho a dopékáme na kůrčičku
3. Výpek podlijeme vodou, zredukujeme a zahustíme hladkou moukou
4. Připravíme si bramborový knedlík; brambory uvaříme den předem ve slupce, pak je oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku, škrob, rychle vypracujeme těsto, z něhož vytvoříme válečky, které zavařuje v osolené vodě se lžící octa asi 20 minut
5. A zelí; na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl a dusíme asi 15 minut, pak přidáme nastrouhanou bramboru (zelí zahustí), dochutíme cukrem a provaříme
6. Na talíř dáme zelí, na zelí dáme maso i s částí výpeku a pokrm obložíme knedlíky.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Moře chutí na jazyku: PRAGUE MUSSEL WEEK přiveze do Prahy prvotřídní holandské slávky

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy