V troubě upečený prorostlý vepřový bok ochucený kmínem a česnekem, servírovaný s podušeným zelím a domácími bramborovými knedlíky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | prorostlé plece (libový bok) |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1 lžíce | sádla |
voda | |
kmín | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
600 g | brambor typu C uvařených ve slupce |
150 g | hrubé mouky |
2 lžíce | škrobové moučky |
1 ks | vejce |
voda s kapkou octa | |
sůl | |
Na zelí: | |
1 sklenice | červeného sterilovaného zelí |
1 lžíce | sádla |
1 ks | syrové brambory |
1 ks | cibule |
kmín | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky, nasolíme, okmínujeme, přidáme česnek, cibuli a necháme 24 hodin odpočinout (použil jsem kombinaci soli a sanytru)
2. Do pekáčku dáme sádlo, podlijeme vodou a dáme péci přikryté ve středně vyhřáté troubě, když je máslo měkké, odkryjeme ho a dopékáme na kůrčičku
3. Výpek podlijeme vodou, zredukujeme a zahustíme hladkou moukou
4. Připravíme si bramborový knedlík; brambory uvaříme den předem ve slupce, pak je oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku, škrob, rychle vypracujeme těsto, z něhož vytvoříme válečky, které zavařuje v osolené vodě se lžící octa asi 20 minut
5. A zelí; na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl a dusíme asi 15 minut, pak přidáme nastrouhanou bramboru (zelí zahustí), dochutíme cukrem a provaříme
6. Na talíř dáme zelí, na zelí dáme maso i s částí výpeku a pokrm obložíme knedlíky.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika