Tento recept na moravské kynuté koláče pochází přímo z hradu!
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
100 g | oleje |
50 g | krystalového cukru |
50 g | droždí |
2 ks | vejce |
trochu teplého mléka | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
2 ks | měkké tvarohy |
2 ks | žloutky |
1 sáček | vanilkového cukru |
Ostatní: | |
drobenka |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, cukru, teplého mléka, trochy mouky z uvedeného množství rozmícháme kvásek, necháme vykynout
2. Po vykynutí přidáme ostatní ingredience, vypracujeme hladké těsto
3. Necháme vykynout
4. Těsto rozdělíme na jednotlivé bochánky, ty necháme opět nakynout, každý pak „rozmáčkneme” závažím nebo dnem skleničky obaleným v plátýnku, do vzniklého důlku dáme tvarohovou náplň a zasypeme drobenkou
5. Koláče vyskládané na tukem vymazaném plechu pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Příprava náplně: Rozděláme 2 měkké tvarohy a smícháme je s vanilkovým cukrem a se žloutky, důkladně promícháme.
Doporučení:Náplň lze obměnit a tvaroh nahradit například marmeládou.