REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravské dvojctihodné koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu jsou koláče plněné tvarohovou náplní, zdobené povidly a drobenkou. Recept z receptáře našich prababiček.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 grozpuštěného sádla
80 gmoučkového cukru
42 gdroždí (1 kostka)
250 mlvlažného mléka
1/2 lžičkycitronové kůry
1 sáčekvanilkový cukr
3 ksvaječné žloutky
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
500 gtvarohu (z alobalu)
4 vrchovaté lžícecukru
1/2 lžičkycitronové kůry
3 ksvaječné žloutky
rozinky máčené v rumu
mléko dle potřeby na zředění tvarohu
Na drobenku:
100 ghladké a polohrubé mouky smíchané 1:1
100 gmoučkového cukru
80 gmásla
Ostatní:
1 sklenicepovidel
papír na pečení
mouka na pomoučení válu

Postup:
  1. Do mísy robota nasypeme obě mouky, uděláme do nich důlek, nalijeme 2/3 vlažného mléka, do mléka rozdrobíme droždí, necháme ho vzejít, což bude trvat 15 minut
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, přilijeme ke kvásku, rozpustíme sádlo, to také nalijeme ke kvásku, přidáme i oba cukry a nastrouhanou citronovou kůru, zapneme robot a hněteme 10 minut na nižší rychlost
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme 60 minut kynout, musí zdvojnásobit svůj objem
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé uválíme 4 stejné nohavice, z každé pak nakrájíme 25 stejných kousků, ty roztáhneme rukama na placku
  5. Jednotlivé placky těsta plníme tvarohovou náplní, okraje přetáhneme přes střed, vzniknou nám měšce, do kterých uděláme důlek
  6. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, středy vyplníme povidly, posypeme drobenkou, necháme 30 minut kynout
  7. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 15-20 minut pěkně dozlatova.

Příprava tvarohové náplně:

  1. Do mísy dáme tvaroh, přidáme ostatní suroviny, vše důkladně promícháme
  2. Dle potřeby zředíme mlékem, ale pozor, náplň nesmí mít tekutou konzistenci.

Příparava drobenky:

  1. Do mísy vložíme máslo, zasypeme ho moukou smíchanou s cukrem
  2. Rukama zpracujeme máslo s moukou a cukrem na drobenku.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy