REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravské dvojctihodné koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu jsou koláče plněné tvarohovou náplní, zdobené povidly a drobenkou. Recept z receptáře našich prababiček.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 grozpuštěného sádla
80 gmoučkového cukru
42 gdroždí (1 kostka)
250 mlvlažného mléka
1/2 lžičkycitronové kůry
1 sáčekvanilkový cukr
3 ksvaječné žloutky
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
500 gtvarohu (z alobalu)
4 vrchovaté lžícecukru
1/2 lžičkycitronové kůry
3 ksvaječné žloutky
rozinky máčené v rumu
mléko dle potřeby na zředění tvarohu
Na drobenku:
100 ghladké a polohrubé mouky smíchané 1:1
100 gmoučkového cukru
80 gmásla
Ostatní:
1 sklenicepovidel
papír na pečení
mouka na pomoučení válu

Postup:
  1. Do mísy robota nasypeme obě mouky, uděláme do nich důlek, nalijeme 2/3 vlažného mléka, do mléka rozdrobíme droždí, necháme ho vzejít, což bude trvat 15 minut
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, přilijeme ke kvásku, rozpustíme sádlo, to také nalijeme ke kvásku, přidáme i oba cukry a nastrouhanou citronovou kůru, zapneme robot a hněteme 10 minut na nižší rychlost
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme 60 minut kynout, musí zdvojnásobit svůj objem
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé uválíme 4 stejné nohavice, z každé pak nakrájíme 25 stejných kousků, ty roztáhneme rukama na placku
  5. Jednotlivé placky těsta plníme tvarohovou náplní, okraje přetáhneme přes střed, vzniknou nám měšce, do kterých uděláme důlek
  6. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, středy vyplníme povidly, posypeme drobenkou, necháme 30 minut kynout
  7. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 15-20 minut pěkně dozlatova.

Příprava tvarohové náplně:

  1. Do mísy dáme tvaroh, přidáme ostatní suroviny, vše důkladně promícháme
  2. Dle potřeby zředíme mlékem, ale pozor, náplň nesmí mít tekutou konzistenci.

Příparava drobenky:

  1. Do mísy vložíme máslo, zasypeme ho moukou smíchanou s cukrem
  2. Rukama zpracujeme máslo s moukou a cukrem na drobenku.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy