REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravské dvojctihodné koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu jsou koláče plněné tvarohovou náplní, zdobené povidly a drobenkou. Recept z receptáře našich prababiček.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 grozpuštěného sádla
80 gmoučkového cukru
42 gdroždí (1 kostka)
250 mlvlažného mléka
1/2 lžičkycitronové kůry
1 sáčekvanilkový cukr
3 ksvaječné žloutky
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
500 gtvarohu (z alobalu)
4 vrchovaté lžícecukru
1/2 lžičkycitronové kůry
3 ksvaječné žloutky
rozinky máčené v rumu
mléko dle potřeby na zředění tvarohu
Na drobenku:
100 ghladké a polohrubé mouky smíchané 1:1
100 gmoučkového cukru
80 gmásla
Ostatní:
1 sklenicepovidel
papír na pečení
mouka na pomoučení válu

Postup:
  1. Do mísy robota nasypeme obě mouky, uděláme do nich důlek, nalijeme 2/3 vlažného mléka, do mléka rozdrobíme droždí, necháme ho vzejít, což bude trvat 15 minut
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, přilijeme ke kvásku, rozpustíme sádlo, to také nalijeme ke kvásku, přidáme i oba cukry a nastrouhanou citronovou kůru, zapneme robot a hněteme 10 minut na nižší rychlost
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme 60 minut kynout, musí zdvojnásobit svůj objem
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé uválíme 4 stejné nohavice, z každé pak nakrájíme 25 stejných kousků, ty roztáhneme rukama na placku
  5. Jednotlivé placky těsta plníme tvarohovou náplní, okraje přetáhneme přes střed, vzniknou nám měšce, do kterých uděláme důlek
  6. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, středy vyplníme povidly, posypeme drobenkou, necháme 30 minut kynout
  7. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 15-20 minut pěkně dozlatova.

Příprava tvarohové náplně:

  1. Do mísy dáme tvaroh, přidáme ostatní suroviny, vše důkladně promícháme
  2. Dle potřeby zředíme mlékem, ale pozor, náplň nesmí mít tekutou konzistenci.

Příparava drobenky:

  1. Do mísy vložíme máslo, zasypeme ho moukou smíchanou s cukrem
  2. Rukama zpracujeme máslo s moukou a cukrem na drobenku.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy