REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Moravské dvojctihodné koláče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu jsou koláče plněné tvarohovou náplní, zdobené povidly a drobenkou. Recept z receptáře našich prababiček.


Ingredience:
Na těsto:
350 ghladké mouky
150 gpolohrubé mouky
100 grozpuštěného sádla
80 gmoučkového cukru
42 gdroždí (1 kostka)
250 mlvlažného mléka
1/2 lžičkycitronové kůry
1 sáčekvanilkový cukr
3 ksvaječné žloutky
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
500 gtvarohu (z alobalu)
4 vrchovaté lžícecukru
1/2 lžičkycitronové kůry
3 ksvaječné žloutky
rozinky máčené v rumu
mléko dle potřeby na zředění tvarohu
Na drobenku:
100 ghladké a polohrubé mouky smíchané 1:1
100 gmoučkového cukru
80 gmásla
Ostatní:
1 sklenicepovidel
papír na pečení
mouka na pomoučení válu

Postup:
  1. Do mísy robota nasypeme obě mouky, uděláme do nich důlek, nalijeme 2/3 vlažného mléka, do mléka rozdrobíme droždí, necháme ho vzejít, což bude trvat 15 minut
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, přilijeme ke kvásku, rozpustíme sádlo, to také nalijeme ke kvásku, přidáme i oba cukry a nastrouhanou citronovou kůru, zapneme robot a hněteme 10 minut na nižší rychlost
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou hadrovou utěrkou a necháme 60 minut kynout, musí zdvojnásobit svůj objem
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé uválíme 4 stejné nohavice, z každé pak nakrájíme 25 stejných kousků, ty roztáhneme rukama na placku
  5. Jednotlivé placky těsta plníme tvarohovou náplní, okraje přetáhneme přes střed, vzniknou nám měšce, do kterých uděláme důlek
  6. Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem, středy vyplníme povidly, posypeme drobenkou, necháme 30 minut kynout
  7. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 15-20 minut pěkně dozlatova.

Příprava tvarohové náplně:

  1. Do mísy dáme tvaroh, přidáme ostatní suroviny, vše důkladně promícháme
  2. Dle potřeby zředíme mlékem, ale pozor, náplň nesmí mít tekutou konzistenci.

Příparava drobenky:

  1. Do mísy vložíme máslo, zasypeme ho moukou smíchanou s cukrem
  2. Rukama zpracujeme máslo s moukou a cukrem na drobenku.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy