Koláčky z kynutého těsta, naplněné tvarohem a povidlím, posypané drobenkou, upečené dozlatova.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
320 g | tvarohu + 2 lžíce cukru |
250 g | švestkových povidel |
100 g | másla |
100 g | cukru krupice |
30 g | droždí |
3 ks | žloutků |
1 ks | vejce na potření |
250 ml | mléka |
špetka soli | |
Na drobenku: | |
120 g | hrubé mouky |
80 g | cukru krupice |
80 g | másla |
Postup:
1. Z malého množství vlažného mléka, cukru a nadrobeného droždí zaděláme kvásek
2. Do mísy dáme prosátou polohrubou mouku se špetkou soli, změklé, na menší kousky nakrájené máslo, ve zbytku mléka našlehané žloutky, kvásek a uhněteme hladké těsto, které dáme asi na 1 hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem
3. Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, roztlačíme je do kolečka, doprostřed dáme vždy lžíci tvarohu smíchaného s cukrem, těsto uzavřeme k sobě a vzniklé kuličky dáme na plech vyložený pečicím papírem uzavřenou stranou dolů a necháme chvíli kynout
4. Pak do každého koláčku uděláme malou prohlubeň pomocí pomoučené skleničky, naplníme ji povidly a znovu necháme chvilku kynout
5. Potom koláčky po okrajích potřeme rozšlehaným vejcem a střed posypeme drobenkou získanou smícháním změklého másla, mouky a cukru
6. Vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut).