Japonská polévka, která se vaří v Japonsku po staletí, v posledních letech zdomácněla i u nás v Evropě. Polévku tvoří vývar daishi z mořských řas, hub shi-také, sojové pasty miso. Na evropský způsob se tyto suroviny mohou povařit v kuřecím, rybím, nebo zeleninovém vývaru. Vývarem se zalijí v talíři kousky ryb, masa, mořských plodů, vařená zelenina, vejce a samozřejmě nudle soba, řasy z vývaru i houby shi-také z vývaru se rovněž přidávají. Toto je recept na jednu z mnoha variant polévky miso, v tomto případě za použití rybího vývaru.
Ingredience:
Vývar: | |
1,2 l | vody |
200 g | tresky |
200 g | krevet |
20 g | sušených řas wakame |
15 g | ušených hub shi-také (nebo 150 g čerstvých) |
3 lžíce | sojové pasty miso |
1 lžíce | nastrouhaného závoru |
Vložka do polévky: | |
200 g | vařené tresky |
200 g | krevet |
1 ks | vařené vejce |
vařená růžičková kapusta | |
vařená mrkev | |
pórek | |
nudle soba nebo udon |
Postup:
- Nejprve uvaříme ve vodě tresku s krevetami, přidáme strouhaný zázvor, vaříme 10 minut, scedíme tresku, krevety, odložíme stranou.
- Do rybího vývaru přidáme houby shi-take, řasy wakame, vaříme na mírném ohni 30 minut.
- V mezičase uvaříme zvlášť nudle soba (udon) a mrkev s kapustičkami a vejcem.
- Pastu miso rozmícháme s troškou vody. Vývar slijeme řasy shi-také odložíme stranou.
- V čistém vařícím vývaru rozmícháme pastu miso, dále už nevaříme.
- Do talířů rozdělíme nudle, řasy, houby, kousky tresky, krevety, kolečka vařených vajec, nudličky mrkve, kapustičky, kolečka pórku, zalijeme vývarem a podáváme.
Text i foto: D. Marounek