Proslulá indická hutná ostrá polévka, která se připravuje ze skopového, kuřecího i slepičího masa. Existuje mnoho variant této slavné polévky zahrnující třeba šťávu z rajčat, utřený česnek, kokosové mléko atd. Překlad názvu polévky z tamilštiny je pepřová voda. Naše varianta receptu je z masa kuřecího.
Ingredience:
700 g | kuřecích stehen |
100 g | vařené rýže |
1 dl | smetany na vaření |
2 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | kousek celeru |
2 lžíce | sekané petrželky |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | kari |
1/4 lžičky | tlučeného hřebíčku |
1/4 lžičky | drceného kmínu |
1/4 lžičky | pepře |
1,5-2 l | vody |
hladká mouka | |
máslo | |
sůl |
Postup:
1. Kuřecí stehna vložíme do hrnce z vodou, přidáme nasekanou petrželku, na jemno nakrájenou mrkev a celer, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme maso doměkka asi 2 hodiny
2. Vyjmeme uvařená stehna a maso obereme a nakrájíme kousky
3. V jiném hrnci osmahneme na másle nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme mouku, lžíci kari, sůl, za stálého míchání vlijeme kuřecí vývar, pak přidáme ostatní koření a vaříme asi 10 minut
4. Do hotové polévky vlijeme smetanu a dále už nevaříme
5. Do misek naklademe 2 lžíce uvařené rýže, kousky kuřecího masa a zalijeme kuřecím vývarem.