V troubě upečený korpus, vyskládaný ve vrstvách spolu s plátem želatiny, malinovým krémem a džemem, dezert servírovaný nařezaný na jednotlivé řezy, ozdobený dle vlastní fantazie.
Ingredience:
Na cca 10 kusů: | |
Na těsto: | |
160 g | hladké mouky |
70 g | práškového cukru |
60 g | úplně změknutého másla |
1 ks | vejce (měnší raději 2 kusy!) |
1 lžíce | medu |
1/2 lžičky | jedlé sody |
Na náplň: | |
300 ml | mléka |
100 g | práškového cukru |
100 g | másla |
50 g | kukuřičného škrobu |
1 lžička | vanilkového aroma |
2 ks | vejce |
Na želatinu: | |
400 g | malin (čerstvé nebo i mražené) |
100 g | krystalového cukru |
50 ml | vody |
2 vrchovaté lžičky | práškové želatiny |
Ostatní: | |
malinový džem | |
maliny a máta na ozdobu | |
plech o velikosti 30 x 40 cm, mastný papír na pečení |
Postup:
1. Připravíme si plech, který vyložíme mastným papírem, troubu předehřejeme na 180 °C
2. V misce do “bíla” utřeme vejce s cukrem, přidáme měkké, skoro rozpuštěné máslo a med a mícháme do hladké masy, nakonec vmícháme mouku se sodou a vyšleháme úplně dohladka
3. Těsto se snažíme rovnoměrně nanést na mastný papír a upečeme dozlatova cca 7-9 minut, pak necháme korpus vychladnout, opatrně stáhneme papír a těsto si rozřízneme na tři stejné části podélně, nebo na šířku to je už na vás
4. Příprava náplně; vyšleháme vajíčka s cukrem minimálně minutu, přidáme aroma, kukuřičný škrob a polovinu mléka a celé to ještě prošleháme, zbylé mléko si dáme vařit, směs do něj vylijeme a uvaříme pudink, stáhneme ho z ohně a do horkého zašleháme máslo dokud se nám hmota nespojí a nevytvoří se jemný krém, který necháme vychladnout
5. Malinové želé; maliny s cukrem dáme do hrnce a vaříme cca 15 minut, nebo dokud nám nevznikne pyré, odstavíme z plotny a vmícháme do nich dvě kopcovité lžičky želatiny, kterou nejprve zalijeme 50 ml horké vody a pak to celé vmícháme do horkých malin
6. Směs nalijeme na mastný papír na tentýž plech na kterém jsme pekli těsto, želé necháme vychladnout při pokojové teplotě a před manipulací si ho dáme do mrazáku na 10-15 minut, pak si z něj (i s papírem) nařízneme, nebo nastříháme tři pláty totožné s těstem
7. Na podložku dáme první plát těsta, na něj natřeme polovinu z poloviny krému, na něj položíme želé, papírem nahoru, papír opatrně stáhneme, natřeme druhou polovinu z poloviny krému, přiložíme druhým plátem, postup zopakujeme a vrchní plát jemně natřeme malinovým džemem a na něj přiložíme poslední plát želé
8. Necháme přes noc ztuhnout, pak dezert nařežeme na řezy podle fantazie, ozdobíme a podáváme.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.