Tento originální recept od mámy mám schovaný v šuplíku. Od té doby, co je i já sám připravuji, jsem si do receptu přidal ještě několik surovin, které tam za mě skvěle fungují. Do těsta jsem přidal melasu, která umocní medovou chuť a do krému vanilkový lusk. Takto jsou za mě řezy ještě zajímavější, ale nic se nestane, když je v receptu vynecháte.”
Ingredience:
Těsto: | |
430 g | hladké mouky |
100 g | moučkového cukru |
70 g | mandlové mouky |
50 g | másla |
2 ks | vajec |
2 polévkové lžíce | plnotučného mléka |
2 polévkové lžíce | melasy |
2 polévkové lžíce | medu |
1 čajová lžička | jedlé sody |
Krém: | |
250 g | másla |
200 g | cukru krupice |
50 g | hladké mouky |
50 g | dětské krupice |
400 ml | plnotučného mléka |
100 ml | smetany ke šlehání |
1 ks | vanilkového lusku |
Poleva: | |
100 g | hořké čokolády (minimálně 60 %) |
50 g | másla |
Postup:
Těsto:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty.
- Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat.
- Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout.
Krém:
- Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a vše přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat.
- Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém.
- Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečící papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet.
Poleva:
- Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit.
- Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu.
- Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout.
TIP: Je lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si svou vláčnost.
Doporučení:Citace:
“Z našich tradičních vánočních specialit, které znám z domova, jsem do své kuchařky zařadil dvě. Houbovou polévku tyto božské medové řezy.
U nás nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Popravdě, těším se na ně víc, než na dárky :) Máma je připravuje už den předem, aby se krásně uležely a změkly. Medové těsto totiž po upečení ztvrdne a postupem času začne díky krému vlhnout a opět měknout. Jako malý jsem tento proces měknutí nesnášel. Nedokázal jsem pochopit, proč si ten řez nemůžu dát hned. Byl přece kompletně dodělaný, dokonce se na něm už leskla i ta čokoládová poleva. Ale ne, máma řekla: “až zítra!” a všichni jsme se museli dívat, jak ho s úsměvem odnáší na chodbu. Tam se totiž v zimě netopilo, a tak sloužila jako lednice, kde se ukrývaly všechny ty dobroty, které nás v den D čekaly.
Po pár letech jsem to všechno konečně pochopil. Máma má totiž vždycky pravdu :) Na tyto dokonalé medové řezy se prostě vyplatí si počkat!
Poznámka:TIP NA KRÁSNÝ VÁNOČNÍ DÁREK:
Tento a více jak 100 dalších receptů najdete v kuchařce Pavla Berkyho, která letos získala ocenění Ministerstva kultury a Památníku národního písemnictví za jednu z nejkrásnějších knih roku! Kuchařku najdete pouze na eshopu www.pavelberky.com.