REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medové řezy podle Pavla Berkyho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento originální recept od mámy mám schovaný v šuplíku. Od té doby, co je i já sám připravuji, jsem si do receptu přidal ještě několik surovin, které tam za mě skvěle fungují. Do těsta jsem přidal melasu, která umocní medovou chuť a do krému vanilkový lusk. Takto jsou za mě řezy ještě zajímavější, ale nic se nestane, když je v receptu vynecháte.”


Ingredience:
Těsto:
430 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
70 gmandlové mouky
50 gmásla
2 ksvajec
2 polévkové lžíceplnotučného mléka
2 polévkové lžícemelasy
2 polévkové lžícemedu
1 čajová lžičkajedlé sody
Krém:
250 gmásla
200 gcukru krupice
50 ghladké mouky
50 gdětské krupice
400 mlplnotučného mléka
100 mlsmetany ke šlehání
1 ksvanilkového lusku
Poleva:
100 ghořké čokolády (minimálně 60 %)
50 g másla

Postup:

Těsto:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty.
  3. Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat.
  4. Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout.

Krém:

  1. Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a vše přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat.
  2. Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém.
  4. Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečící papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet.

Poleva:

  1. Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit.
  2. Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu.
  3. Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout.

TIP: Je lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si svou vláčnost.

Doporučení:

Citace:

“Z našich tradičních vánočních specialit, které znám z domova, jsem do své kuchařky zařadil dvě. Houbovou polévku tyto božské medové řezy.

U nás nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Popravdě, těším se na ně víc, než na dárky :) Máma je připravuje už den předem, aby se krásně uležely a změkly. Medové těsto totiž po upečení ztvrdne a postupem času začne díky krému vlhnout a opět měknout. Jako malý jsem tento proces měknutí nesnášel. Nedokázal jsem pochopit, proč si ten řez nemůžu dát hned. Byl přece kompletně dodělaný, dokonce se na něm už leskla i ta čokoládová poleva. Ale ne, máma řekla: “až zítra!” a všichni jsme se museli dívat, jak ho s úsměvem odnáší na chodbu. Tam se totiž v zimě netopilo, a tak sloužila jako lednice, kde se ukrývaly všechny ty dobroty, které nás v den D čekaly.

Po pár letech jsem to všechno konečně pochopil. Máma má totiž vždycky pravdu :) Na tyto dokonalé medové řezy se prostě vyplatí si počkat!

Poznámka:

TIP NA KRÁSNÝ VÁNOČNÍ DÁREK:

Tento a více jak 100 dalších receptů najdete v kuchařce Pavla Berkyho, která letos získala ocenění Ministerstva kultury a Památníku národního písemnictví za jednu z nejkrásnějších knih roku! Kuchařku najdete pouze na eshopu www.pavelberky.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy