REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medailonky z panenky, brambory vařené v alobalu s bylinkovo-česnekovým dipem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Brambory se sice pečou o něco déle, ale jinak jde vlastně o minutkový pokrm. Plátky panenky zprudka opečené na pánvi, servírované s bramborami upečenými v troubě v alobalu a doplněné o domácí bylinkovo-česnekový dip.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
600 gvepřové panenky
3 lžíceoleje
pepř
sůl
Na brambory v alobalu:
4 ksvelké brambory nebo 8 ks středně velkých
alobal
olej
sůl
Na bylinkový dip:
1 kelímekbílého jogurtu
1 lžičkacukru krystal
2-3 hrstibylinek (listů naťové petrželky, bazalky, celeru, máty ....)
2 ksstroužky česneku
1/2 ksnaťové (jarní) cibulky
citronová šťáva
pepř
sůl

Postup:
  1. Důkladně očištěné, neoloupané brambory osolíme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu (každou zvlášť!)
  2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60-70 minut, záleží na troubě a velikosti brambor
  3. Připravíme bylinkový dip; jogurt vyklepneme do misky, zamícháme do něj prolisované stroužky česneku, nadrobno posekanou naťovou cibulku a nasekané bylinky, dip dochutíme citronovou šťávou, cukrem, pepřem a solí, opět promícháme, necháme v lednici odležet
  4. Vepřovou panenku odblaníme, opláchneme, osušíme, nakrájíme na stejně velké plátky, lehce naklepeme a okořeníme pepřem, osolíme, na rozehřátém oleji opékáme zprudka plátky masa z obou stran jen chvíli, celkem asi 10 minut, vyndáme je a uchováme v teple, nebo ihned podáváme
  5. Na talíře narovnáme plátky panenky, přelijeme je trochou šťávy z výpeku, upečené brambory servírujeme i s pootevřeným alobalem, mírně rozkrojené, osolené, spolu s dipem, který dáme zvlášť do omáčníku nebo jim ozdobíme přepůlené brambory.
Doporučení:

Komu se nezdá servírovat brambory v alobalu, prostě je vytáhne, přepůlí a servíruje jen tak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy