Brambory se sice pečou o něco déle, ale jinak jde vlastně o minutkový pokrm. Plátky panenky zprudka opečené na pánvi, servírované s bramborami upečenými v troubě v alobalu a doplněné o domácí bylinkovo-česnekový dip.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřové panenky |
3 lžíce | oleje |
pepř | |
sůl | |
Na brambory v alobalu: | |
4 ks | velké brambory nebo 8 ks středně velkých |
alobal | |
olej | |
sůl | |
Na bylinkový dip: | |
1 kelímek | bílého jogurtu |
1 lžička | cukru krystal |
2-3 hrsti | bylinek (listů naťové petrželky, bazalky, celeru, máty ....) |
2 ks | stroužky česneku |
1/2 ks | naťové (jarní) cibulky |
citronová šťáva | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Důkladně očištěné, neoloupané brambory osolíme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu (každou zvlášť!)
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60-70 minut, záleží na troubě a velikosti brambor
- Připravíme bylinkový dip; jogurt vyklepneme do misky, zamícháme do něj prolisované stroužky česneku, nadrobno posekanou naťovou cibulku a nasekané bylinky, dip dochutíme citronovou šťávou, cukrem, pepřem a solí, opět promícháme, necháme v lednici odležet
- Vepřovou panenku odblaníme, opláchneme, osušíme, nakrájíme na stejně velké plátky, lehce naklepeme a okořeníme pepřem, osolíme, na rozehřátém oleji opékáme zprudka plátky masa z obou stran jen chvíli, celkem asi 10 minut, vyndáme je a uchováme v teple, nebo ihned podáváme
- Na talíře narovnáme plátky panenky, přelijeme je trochou šťávy z výpeku, upečené brambory servírujeme i s pootevřeným alobalem, mírně rozkrojené, osolené, spolu s dipem, který dáme zvlášť do omáčníku nebo jim ozdobíme přepůlené brambory.
Komu se nezdá servírovat brambory v alobalu, prostě je vytáhne, přepůlí a servíruje jen tak.