REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mechový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Špenátový dort? Proč ne, když se piškotové sladké těsto může míchat z nastrouhaných mrkví, cuket i jiné zeleniny, proč ne také ze špenátu? Dort chutná skvěle i přesto, že obsahuje špenátový protlak. A proč se jmenuje tento dort mechový? No protože je pěkně zelený a přitom díky zelené drobence vypadá jako mech v lese.


Ingredience:
Na korpus:
1 hrnekhladké mouky
1 hrnekhrubé mouky
3/4 hrnkurostlinného oleje
450 gmraženého špenátového protlaku
250 gcukru krupice
3 lžičkyprášku do pečiva
3 ksvejce
1 kscitron
Na náplň:
3 kelímkymascarpone
2 kelímkysmetany ke šlehání
1 sáčekvanilkového cukru
4 lžícemoučkového cukru
Na ozdobu:
sezónní ovoce (jahody, maliny, borůvky...)
Ostatní:
forma na dort o průměru 24 cm, papír na pečení nebo tuk a mouka

Postup:
  1. Špenát po rozmrznutí vymačkáme, nejlépe pomocí plátýnka, jakmile se zbavíme většiny vody, přendáme ho do větší misky, dochutíme šťávou a kůrou z jednoho citronu.
  2. Obě mouky smícháme spolu a práškem do pečiva.
  3. Vejce rozšleháme spolu s cukrem, za stálého šlehání přilejeme postupně pramínek oleje.
  4. Do mouky zapracujeme vejce s olejem, pak opatrně zamícháme i ochucený špenát.
  5. Formu vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou, nalijeme těsto.
  6. Pečeme v trouby vyhřáté na 180 °C asi 45-50 minut, hodí se test špejlí! Upečený korpus necháme vychladnout.
  7. Tak půl centimetru silnou horní vrstvu dortu seřízneme, zbytek korpusu rozkrojíme na tři stejné části.
  8. Připravíme si náplň; Mascarpone, smetanu i oba cukry dáme do mísy, elektrickým šlehačem vyšleháme hustý krém.
  9. Seskládáme na sebe vrstvy korpusu, které silně mažeme krémem, náplní potřeme i horní stranu dortu, z půlcentimetrové odříznuté první části korpusu uděláme drobenku, kterou ozdobíme horní část dortu
  10. Nakonec dort dozdobíme sezónním drobným ovocem a necháme v lednici ztuhnout a vychladit.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy