Sladký dort z marcipánové hmoty, mouky, sušených švestek, čokolády a vajec.
Ingredience:
450 g | marcipánové hmoty |
300 g | másla nebo rostlinného tuku |
300 g | moučkového cukru |
300 g | polohrubé mouky |
300 g | hořké čokolády |
200 g | sušených švestek |
50 g | bílé čokolády |
50 g | strouhanky |
5 ks | vajec |
5 cl | slivovice |
1 bal. | vanilkového cukru |
2 lžíce | rumu |
2 lžíce | mléka |
2 lžíce | kakaa |
2 lžíce | sekaných pistácií |
3 lžíce | meruňkové marmelády |
1/2 lžičky | skořice |
Postup:
1. Ve vodní lázni rozehřejeme asi 100g hořké čokolády
2. Mezitím ušleháme do pěny tuk s 200g moučkového cukru a vanilkovým cukrem
3. Zamícháme žloutky, rum a mléko
4. Do krému prosejeme polohrubou mouku, 40 g strouhanky a kakao
5. Z bílků ušleháme pevný sníh, který osladíme zbylým cukrem a opatrně jím vylehčíme těsto
6. Těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a pečlivě stěrkou uhladíme
7. Korpus upečeme v předehřáté troubě (175 °C)
8. Korpus vyjmeme z formy a prochladlý rozřízneme na dva díly
9. Mezitím nadrobno pokrájíme švestky, promícháme s 200g marcipánové hmoty a ochutíme slivovicí a mletou skořicí
10. Náplň rozetřeme na spodní část dortu a přikryjeme horním dílem
11. Vrchní část a boky potřeme rozehřátou marmeládou a přikryjeme tence rozváleným marcipánem (aby se nelepil, rozválíme jej mezi dvěma mikrotenovými fóliemi)
12. Dort přelijeme rozehřátou hořkou čokoládou a ozdobíme hvězdičkami vykrájenými ze zbylého marcipánu, bílou čokoládou a pistáciemi.
Výroba marcipánové hmoty viz recept: Příprava marcipánové hmoty.