REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mangovo-jahodový dort s pěnou z bílé čokolády, kokosem a jahodovou omáčkou podle Pavla Berkyho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další recept od Pavla Berkyho, návrháře a účastníka soutěže MasterChef Česko. Tentokráte si podle něj můžete upéci sladký dort plný jahod, ale i dalších dobrot.


Ingredience:
Porce: 4
Dort:
150 gčerstvých jahod
50 ghladké mouky
50 gcukru krupice
5 gprášku do pečiva
4 ksvajec
1 ksvanilkového lusku
20 mlrostlinného oleje
mangový džem
Čokoládová pěna:
1,5 ksplátkové želatiny
250 mlsmetany na šlehání
120 gbílé čokolády
Jahodová omáčka:
300 gčerstvých jahod
20 gvanilkového cukru
50 mlcitronové šťávy
1 dclvody

Postup:
  1. Oddělíme si žloutky od bílků. V míse vyšleháme 2 ks žloutků, olej a cukr. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pořádně promícháme. Nakonec zlehka zapracujeme vyšlehaný sníh ze dvou bílků. Hotovou směs nalijeme do dortové formy. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které rovnoměrně vyskládáme do formy. Dort pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů přibližně 15 min. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
  2. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat (cca 10 min). Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. V druhé misce si vyšleháme šlehačku, kterou však nešleháme úplně do tuha. Šlehačka by měla mít hustou konzistenci, ale měla by být ještě tekutá. Když je čokoláda zcela rozpuštěna, mísu vyndáme z vodní lázně a do čokolády přimícháme vyždímanou želatinu. Nakonec zlehka přimícháme polovyšlehanou šlehačku.
  3. Vychladlý dort potřeme pořádnou vrstvou mangového džemu. Poté zalijeme čokoládovou pěnou, posypeme vrstvou kokosových hoblin a dáme do lednice na minimálně dvě hodiny zcela ztuhnout.
  4. Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Spolu s vodou, citronovou šťávou a cukrem dáme do menšího kastrolu a necháme projít varem. Za občasného míchání povaříme 5 minut. Omáčku nakonec propasírujeme přes cedník.
  5. Odleželý dort podáváme s jahodovou omáčkou.

Dobrou chuť přeje Pavel Berky

Doporučení:

TIP – DESIGNOVÁ ZÁSTĚRA OD PAVLA BERKYHO – Designová lněná zástěra z dílny Pavla Berkyho, která padne každému kuchaři. Je vyrobena ze lnu, protože právě tento přírodní materiál má dlouhou životnost, dobře odvádí teplo i vlhkost a jeho prodyšnost v kuchyni nebo v letních měsících určitě oceníte. Navíc je hypoalergenní a schne několikrát rychleji než třeba bavlna. Zástěra má všité poutko na utěrku, aby pro vás vaření bylo co nejsnazší a vypálený podpis Pavla Berkyho. Poutko za krkem je regulovatelné.

Dostupná ve dvou barvách za 1290 Kč v eshopu www.pavelberky.com

Poznámka:

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy