REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandlový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dortová forma velká 24 cm, vylitá těstem připraveným z máslového krému, žloutků, sněhu z bílků a dlaších surovin. Dort upečený v troubě, pak potřený džemem a přelitý čokoládovou polevou, nakonec ozdobený plátky mandlí.


Ingredience:
Na těsto:
300 gzměklého másla
200 gmarcipánu vychlazeného v lednici
180 gkrupicového cukru
150 gmoučkového cukru
9 ksvajec (žloutky a bílky zvlášť)
meruňkový džem
špetka soli
Na polevu:
100 ghořké čokolády
50 gmásla
25 mltmavého rumu
mandlové plátky na ozdobu
Ostatní:
dortová forma o půměru 24 cm, papír na pečení

Postup:
  1. Dno 24 cm formy na dort vyložíme papírem na pečení, boky vymažeme máslem a vyložíme pruhy papíru vyššími, než jsou boky formy
  2. Marcipán nastrouháme na jemném struhadle, měkké máslo šleháme s moučkovým cukrem do lehké vysoké pěny
  3. Oddělíme žloutky od bílků a bílky se špetkou soli šleháme do polotuhého sněhu, postupně přisypáváme krupicový cukr a došleháme do tuha
  4. Do máslové pěny postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém střídavě s nastrouhaným marcipánem, opatrně, jen metlou, zašleháme mouku střídavě s bílkovým sněhem
  5. Vylejeme do připravené dortové formy a pečeme v troubě vyhřáténa 185 °C cca 50 minut, pokud by povrch rychle hnědl, přikryjeme dvojitou vrztvou alobalu, propečení zkontrolujeme špilkovým testem, špilka musí být suchá
  6. Necháme chvilku chladnout ve formě, pak odstraníme boky i dno a necháme na mřížce vychladnout
  7. Potřeme vršek i boky rozehřátým meruňkovým džemem a necháme dobře vychladit
  8. V rendlíku ve vodní lázni rozpustíme máslo a dvě třetiny čokolády, pak z vodní lázně vyndáme a doplníme zbytkem čokolády a rumem a mícháme do rozpuštění, rovnoměrně polejeme dort a rozetřeme i na boky
  9. Ozdobíme mandlovými plátky.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy