Tento recept na vrstvený čokoládový dort s mandlemi a čokoládovo smetanovým krémem připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook.“
Ingredience:
Na korpus: | |
150 g | hladké mouky |
150 g | mletých mandlí (mandlová mouka) |
150 g | nasekané 70% čokolády (nebo kvalitní mléčné) |
150 g | marcipánu |
225 g | másla |
200-250 g | třtinového cukru |
2 lžíce | kakaa |
1 lžíce | prášku do pečiva |
1 lžička | mandlové esence |
1 lžička | vanilkové esence |
1/2 lžičky | soli |
6 ks | vajec velikosti L |
Na ganache: | |
450 g | tmavé čokolády (70%) |
125 g | másla |
65 ml | smetany 40 % |
Postup:
- Vejce vytáhněte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte mimo lednici přes noc
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dvě (anebo tři, pokud máte) menší formy (16 – 18 cm) si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
- Nejdřív si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají šířku minimálně jako forma a z jedné strany jí nastříhejte do hloubky asi 1 cm. Následně vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Na papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dnu lépe drželo.
- V jedné misce smíchejte mouku, kakao, kypřící prášek, sůl a odložíme na později. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu, potom zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Potom pomalu přilévejte máslo. Pak opatrně zašlehejte mandlovou mouku, kousky čokolády a přilejte vanilkovou a mandlovou esenci. Robota snižte na nejnižší otáčky a opatrně přidejte suchou směs.
- Takto hotové těsto nalejte do forem (pokud máte jen dvě formy, do jedné nalejte 1/3 a do druhé 2/3 a dejte péct do vyhřáté trouby na 45-55 minut). Pozor! Tenčí korpus bude rychleji upečený. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete párátko, které je po vytáhnutí čisté.
- Korpus nechte vychladnout, a potom opatrně vytáhněte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne, a potom ho ozdobit krémem.
Ganache
- Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu s máslem.
- Přilejte smetanu a řádně promíchejte a nechte vychladnout.
Kompletace
- Z marcipánu vyválejte dvě kulaté placky v průměru dortových forem. Při vyvalování použijte moučkový cukr na podsypání. „Čepice“ korpusů zařízněte do rovna a uschovejte na později.
- Velký korpus rozřežte na dvě poloviny. Na první část naneste ganache, položte na ní marcipán a i opět naneste ganache. Opakujte to i s další částí. Až bude dort kompletní, pomažte ho ze všech stran a rovnoměrně ganache rozetřete. Uhlaďte strany a vytvořte co nejostřejší hranu.
- Nechte ztuhnout v ledničce na 30 minut. Mezitím rozmixujte čepice z korpusů s trochou ganache a vytvořte 8 kuliček. Tyto kuličky posypte kakaem a ozdobte s nimi dort
Další recepty najdete také na blog.kitchenaid.cz.