REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandlovo-čokoládový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na vrstvený čokoládový dort s mandlemi a čokoládovo smetanovým krémem připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook.“


Ingredience:
Na korpus:
150 ghladké mouky
150 gmletých mandlí (mandlová mouka)
150 gnasekané 70% čokolády (nebo kvalitní mléčné)
150 gmarcipánu
225 gmásla
200-250 gtřtinového cukru
2 lžícekakaa
1 lžíceprášku do pečiva
1 lžičkamandlové esence
1 lžičkavanilkové esence
1/2 lžičkysoli
6 ksvajec velikosti L
Na ganache:
450 gtmavé čokolády (70%)
125 gmásla
65 mlsmetany 40 %

Postup:
  1. Vejce vytáhněte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte mimo lednici přes noc
  2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dvě (anebo tři, pokud máte) menší formy (16 – 18 cm) si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
  3. Nejdřív si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají šířku minimálně jako forma a z jedné strany jí nastříhejte do hloubky asi 1 cm. Následně vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Na papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dnu lépe drželo.
  4. V jedné misce smíchejte mouku, kakao, kypřící prášek, sůl a odložíme na později. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu, potom zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Potom pomalu přilévejte máslo. Pak opatrně zašlehejte mandlovou mouku, kousky čokolády a přilejte vanilkovou a mandlovou esenci. Robota snižte na nejnižší otáčky a opatrně přidejte suchou směs.
  5. Takto hotové těsto nalejte do forem (pokud máte jen dvě formy, do jedné nalejte 1/3 a do druhé 2/3 a dejte péct do vyhřáté trouby na 45-55 minut). Pozor! Tenčí korpus bude rychleji upečený. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete párátko, které je po vytáhnutí čisté.
  6. Korpus nechte vychladnout, a potom opatrně vytáhněte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne, a potom ho ozdobit krémem.

Ganache

  1. Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu s máslem.
  2. Přilejte smetanu a řádně promíchejte a nechte vychladnout.

Kompletace

  1. Z marcipánu vyválejte dvě kulaté placky v průměru dortových forem. Při vyvalování použijte moučkový cukr na podsypání. „Čepice“ korpusů zařízněte do rovna a uschovejte na později.
  2. Velký korpus rozřežte na dvě poloviny. Na první část naneste ganache, položte na ní marcipán a i opět naneste ganache. Opakujte to i s další částí. Až bude dort kompletní, pomažte ho ze všech stran a rovnoměrně ganache rozetřete. Uhlaďte strany a vytvořte co nejostřejší hranu.
  3. Nechte ztuhnout v ledničce na 30 minut. Mezitím rozmixujte čepice z korpusů s trochou ganache a vytvořte 8 kuliček. Tyto kuličky posypte kakaem a ozdobte s nimi dort
Poznámka:

Další recepty najdete také na blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy