REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandlovo-čokoládový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept na vrstvený čokoládový dort s mandlemi a čokoládovo smetanovým krémem připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook.“


Ingredience:
Na korpus:
150 ghladké mouky
150 gmletých mandlí (mandlová mouka)
150 gnasekané 70% čokolády (nebo kvalitní mléčné)
150 gmarcipánu
225 gmásla
200-250 gtřtinového cukru
2 lžícekakaa
1 lžíceprášku do pečiva
1 lžičkamandlové esence
1 lžičkavanilkové esence
1/2 lžičkysoli
6 ksvajec velikosti L
Na ganache:
450 gtmavé čokolády (70%)
125 gmásla
65 mlsmetany 40 %

Postup:
  1. Vejce vytáhněte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nechte mimo lednici přes noc
  2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dvě (anebo tři, pokud máte) menší formy (16 – 18 cm) si vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
  3. Nejdřív si vystřihněte kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Potom si vystřihněte 2 dlouhé kusy, které mají šířku minimálně jako forma a z jedné strany jí nastříhejte do hloubky asi 1 cm. Následně vezměte tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepte na vnitřní stranu formy. Na papír dejte kolečko, které si ještě pro jistotu ze spodní strany namažte máslem, aby na dnu lépe drželo.
  4. V jedné misce smíchejte mouku, kakao, kypřící prášek, sůl a odložíme na později. Vejce šlehejte asi 1 minutu v robotu, potom zašlehejte cukr a vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Potom pomalu přilévejte máslo. Pak opatrně zašlehejte mandlovou mouku, kousky čokolády a přilejte vanilkovou a mandlovou esenci. Robota snižte na nejnižší otáčky a opatrně přidejte suchou směs.
  5. Takto hotové těsto nalejte do forem (pokud máte jen dvě formy, do jedné nalejte 1/3 a do druhé 2/3 a dejte péct do vyhřáté trouby na 45-55 minut). Pozor! Tenčí korpus bude rychleji upečený. Zda je korpus hotový, poznáte tak, že do středu zapíchnete párátko, které je po vytáhnutí čisté.
  6. Korpus nechte vychladnout, a potom opatrně vytáhněte na mřížku. Nejlepší je nechat ho odpočinout do druhého dne, a potom ho ozdobit krémem.

Ganache

  1. Ve vodní lázni rozpustíte čokoládu s máslem.
  2. Přilejte smetanu a řádně promíchejte a nechte vychladnout.

Kompletace

  1. Z marcipánu vyválejte dvě kulaté placky v průměru dortových forem. Při vyvalování použijte moučkový cukr na podsypání. „Čepice“ korpusů zařízněte do rovna a uschovejte na později.
  2. Velký korpus rozřežte na dvě poloviny. Na první část naneste ganache, položte na ní marcipán a i opět naneste ganache. Opakujte to i s další částí. Až bude dort kompletní, pomažte ho ze všech stran a rovnoměrně ganache rozetřete. Uhlaďte strany a vytvořte co nejostřejší hranu.
  3. Nechte ztuhnout v ledničce na 30 minut. Mezitím rozmixujte čepice z korpusů s trochou ganache a vytvořte 8 kuliček. Tyto kuličky posypte kakaem a ozdobte s nimi dort
Poznámka:

Další recepty najdete také na blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Prázdniny plné dobrodružství. 5 věcí, které vám nesmí chybět, čeká-li vás výlet s dětmi

Ať už se chystáte na pěší túru po horách, táboření v přírodě, nebo třeba jen na půldenní výlet, s dětmi budete mít pokaždé o zábavu postaráno. I když se můžete spolehnout, že s malými rošťáky se vám zřejmě ne vždy podaří dodržet plán na 100 %, příprava se vždycky vyplatí. Protože, ruku na srdce, kolikrát se vám už stalo, že výlet znepříjemnila odřená kolena, chybějící energie nebo změna počasí?

číst dále ...

Objevte kouzlo italské kuchyně se Silvií Colloca

Horké slunce, pověstné „dolce far niente“ a na jazyku se rozplývající chuť kvalitních surovin. Něco vám to připomíná? Těstoviny, pizza, dezerty, antipasti, do ruky skleničku prosecca a hned jsme jako na dovolené v Itálii. Protože aktuální situace příliš nepřeje milovníkům této horkokrevné země, TV Paprika se rozhodla zasvětit vás do tajů její kuchyně alespoň takto na dálku. A pomůže jí v tom kulinářský pořad Silvia Colloca na italský způsob, který startuje už 22. července ve 21:00 na TV Paprika.

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Zdravé, odlehčené… A přitom tak dobré!

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit… A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy