Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm. Výborná chuťovka k pivu.
Ingredience:
Rozpis na 2 sklenice o objemu 0,7 l: | |
1 kg | ke kuchyňskému zpracování připravených ryb (karas, kapr ...) |
1 balení | mořské soli |
asi 0,5 l | rostlinného oleje |
asi 0,5 l | octa |
několik cibulí | |
mletý pepř | |
Koření na 2 sklenice k naložení: | |
8 ks | kuliček nového koření |
8 ks | kuliček černého pepře |
4 ks | bobkové listy |
Postup:
1. Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme na 3 dny do lednice
2. Po 3 dnech filety vyndáme z lednice, opláchneme a nyní zalijeme opět na 3 dny octem
3. Po dalších 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily
4. Takto upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky nebo proužky a promícháme z cibulí v poměru 2:
1 (2 díly masa a 1 díl cibule), okořeníme pepřem a spolu s olejem promícháme
5. Matjesy nandáme do zavařovacích sklenic. Na každou sklenici o objemu 0,7 l přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Uložíme v lednici a necháme 7 dní rozležet
6. Po 7 dnech jsou matjesy dobře rozleželé a vhodné ke konzumaci. Podáváme je vychlazené s chlebem nebo pečivem.
Recept s postupem ve fotografii najdete zde: Matjesy ze sladkovodních ryb – postup ve fotografii.
Poznámka:Autor textu i fotografií: D. Marounek