REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Matjesy ze sladkovodních ryb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm. Výborná chuťovka k pivu.


Ingredience:
Rozpis na 2 sklenice o objemu 0,7 l:
1 kgke kuchyňskému zpracování připravených ryb (karas, kapr ...)
1 balenímořské soli
asi 0,5 lrostlinného oleje
asi 0,5 locta
několik cibulí
mletý pepř
Koření na 2 sklenice k naložení:
8 kskuliček nového koření
8 kskuliček černého pepře
4 ksbobkové listy

Postup:

1. Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme na 3 dny do lednice
2. Po 3 dnech filety vyndáme z lednice, opláchneme a nyní zalijeme opět na 3 dny octem
3. Po dalších 3 dnech vyndáme z lednice, maso opláchneme a stáhneme kůže, odstraníme a vytrhneme páteř s kostmi na bocích, všechny malé kůstky působením octa se rozpustily
4. Takto upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky nebo proužky a promícháme z cibulí v poměru 2:
1 (2 díly masa a 1 díl cibule), okořeníme pepřem a spolu s olejem promícháme
5. Matjesy nandáme do zavařovacích sklenic. Na každou sklenici o objemu 0,7 l přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 4 kuličky celého pepře. Uložíme v lednici a necháme 7 dní rozležet
6. Po 7 dnech jsou matjesy dobře rozleželé a vhodné ke konzumaci. Podáváme je vychlazené s chlebem nebo pečivem.

Doporučení:

Recept s postupem ve fotografii najdete zde: Matjesy ze sladkovodních ryb – postup ve fotografii.

Poznámka:

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy