REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Matjesy z cejna

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V soli naložené proužky z větších cejnů, omyté, zalité kořeněným olejem.


Ingredience:
Rozpis na 1 sklenici:
4 ksvětší filety z cejna
1-2 dclrostlinného oleje
několik kuliček černého pepře
bobkový list
několik kuliček nového koření
sůl

Postup:

1. Čtyři větší filety z cejnů nakrájíme na proužky o velikosti cca 3×10 cm, vyskládáme je do sklenice, každou vrstvu hojně prosolíme
2. Víčkem zavřenou sklenici dáme do lednice na 7-10 dní uležet, každý den ze sklenice slijeme vodu, kterou rybí maso vyluhuje (maso můžeme i přisolit)
3. Tak 7-10 den proužky ryb vytáhneme a pod tekoucí studenou vodou v sítu důkladně propláchneme, okapané maso necháme úplně oschnout
4. Olej zahřejeme na teplotu kolem 60 °C a vložím do něj všechno koření (asi 4-6 ks kuliček černého pepře, 2-4 ks kuličky nového koření a 1 ks bobkový list), olej držíme teplý asi 5 minut, pak ho necháme úplně vychladnout
5. Připravené rybí proužky vyskládáme opět do sklenice, zalijeme olejem s kořením (pokud bude oleje chybět, dolijeme ho obyčejným olejem)
6. Zavřené sklenice necháme ještě 1 týden v lednici uležet.

Doporučení:

Pokud se chceme úplně zbavit kostiček, po sedmi dnech v soli maso z cejnů naložíme na tři dny do octového nálevu (1:1), pak postupujeme dále podle receptu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy