Pokrmy z mletého masa jsou oblíbené pro rychlou přípravu v celém světě. Vyzkoušejte také tento recept z mexické kuchyně na masové kuličky servírované v ostré omáčce, které se podávají tradičně s tortillami.
Ingredience:
500 g | mletého hovězího masa (vepřové, nebo míchané vepřové, hovězí) |
200 g | rajského protlaku |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | rajčata |
1 ks | červená paprika |
4 lžíce | hnědých sterilovaných fazolí |
4 lžíce | sterilované kukuřice |
2 lžičky | omáčky Sambal Oelek z chilli papriček |
čerstvý koriandr | |
cukr | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Mleté maso promícháme s 1 lžící nasekaného koriandru, 1 lžičkou omáčky Sambal Oelek, 2 stroužky česneku, osolíme, opepříme.
- Vytvarujeme kuličky, které opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Opečené kuličky rozložíme na ubrousek, necháme odstát přebytečný tuk, odložíme stranou na teplé místo.
- Na olej v pánvi přidáme nakrájenou cibuli, drcený česnek, krátce orestujeme. Vložíme nakrájenou papriku, přilijeme rajský protlak, omáčku Sambal Oelek, podlijeme trochou vody, podusíme do měkka.
- Do omáčky vložíme nakrájená oloupaná rajčata, kukuřici, fazole, dochutíme cukrem a solí, krátce povaříme.
- Masové kuličky rozložíme na talíř, přelijeme omáčkou, posypeme nasekaným koriandrem a podáváme s tortillami.
text i foto: D. Marounek