Originální recept z Mexika na pravé mexické tortilly.
Ingredience:
2 hrnky | kukuřičné mouky masa harina |
1 hrnek | vody |
sůl |
Postup:
1. Mouku smícháme s vlažnou vodou, solí a prohněteme, až těsto drží dobře při sobě, vypracujeme kouli, kterou rozdělíme na 12 stejně velkých dílů, z každého pak vypracujeme opět těstové koule, případně trochu přivlhčíme a hned začneme dělat tortilly
2. Kouli dáme na alobal, přikryjeme další fólií a těžkou pánví nebo hrncem s rovným dnem lisujeme tortilly
3. Vytvarované tortilly dáváme na sebe, proložíme alobalovou fólií, kterou po okrajích přimáčkneme ke stolu, aby tortilly nevyschly
4. Litinovou plotýnku vařiče rozpálíme, sejmeme horní fólii z první tortilly a druhou fólií nahoru ji dáme na rozpálenou plotýnku, po chvíli, jak se trotilla prohřeje, sejmeme druhou fólii a tortillu obrátíme a pečeme po druhé straně asi půl až celou minutu, až vypadá suchá, jsou na ní opečené flíčky, nafukuje se, ale je stále vláčná
5. Postup opakujeme u všech tortill.
Tortilly se podávají ihned horké, nebo se uchovávají horké a vláčné do dalšího servírování v čistém ubrousku nebo alobalu a v ubrousku, nebo se rychle neprodyšně zabalí do alobalu a nechají se zamrazit.
Poznámka:1 hrnek (snídaňový) – 0,2 l nebo asi 230 g tuku, cukru, rýže či luštěnin, nebo 120 g hladké mouky.