REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sambal oelek (Ulek)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z Indonézie. Jasně červená chilli omáčka. Oelek je název holandský; v moderní indonéštině je název totožný s omáčkou jednoduše nazvanou „Ulek“.


Ingredience:
450 gčervených chilli papriček
2 lžícesoli
šťáva z citrónu
voda

Postup:

1. Opláchnuté chilli papričky rozpůlíme a zbavíme jadřinců, vložíme je do hrnce s vařící vodou a vaříme 6-8 minut
2. Chilli papričky přendáme do nádoby mixéru a rozdrtíme na jemno (pasta by měla být o něco hrubší, proto mixujeme jen malou chvíli)
3. Pomocí lžíce přemístíme připravenou pastu do sklenice s uzávěrem, přimícháme sůl a citronovou šťávu, povrch pasty pokryjeme průhlednou potavinovou fólií a víčko dobře uzavřeme
4. Sambal oelek skladujeme v lednici, kořenící pastu používáme dle příslušných receptur.

Doporučení:

Sambal olek v některých receptech obsahuje ještě hnědý cukr. Citronovou šťávu lze nahradit octem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy