Recept z Indonézie. Jasně červená chilli omáčka. Oelek je název holandský; v moderní indonéštině je název totožný s omáčkou jednoduše nazvanou “Ulek”.
Ingredience:
450 g | červených chilli papriček |
2 lžíce | soli |
šťáva z citrónu | |
voda |
Postup:
1. Opláchnuté chilli papričky rozpůlíme a zbavíme jadřinců, vložíme je do hrnce s vařící vodou a vaříme 6-8 minut
2. Chilli papričky přendáme do nádoby mixéru a rozdrtíme na jemno (pasta by měla být o něco hrubší, proto mixujeme jen malou chvíli)
3. Pomocí lžíce přemístíme připravenou pastu do sklenice s uzávěrem, přimícháme sůl a citronovou šťávu, povrch pasty pokryjeme průhlednou potavinovou fólií a víčko dobře uzavřeme
4. Sambal oelek skladujeme v lednici, kořenící pastu používáme dle příslušných receptur.
Sambal olek v některých receptech obsahuje ještě hnědý cukr. Citronovou šťávu lze nahradit octem.