REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marinované vepřové kotlety, grilované

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asi 2,5 cm vysoké vepřové kotlety s kostí, marinované a pak grilované na venkovním grilu. Recept dle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 ksvelké kotlety, každá by měla mít tak 300 g a na výšku 2,5 cm
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 kshřebíčky
2 ksbobkové listy
1 ksmenší cibule nakrájená na kolečka
560 mlstudené vody
280 mlhorké vody
80 mloleje z vlašských nebo lískových ořechů (případně olivový olej)
50 mlbourbonu
60 ghnědého cukru
60 ghrubé soli
kousek skořice

Postup:

1. Po tekoucí studenou vodou opláchnuté kotlety osušíme papírovou utěrkou, položíme je vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě
2. Na maso nasypme na kolečka nakrájenou cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček
3. Do velké mísy nasypte sůl a hnědý cukr, přilijte horkou vodu a vše šleháme metličkou, dokud se cukr a sůl nerozpustí
4. Vmíchejte studenou vodu, bourbon a polovinu oleje, směsí zalijeme kotlety, které v ní ještě párkrát obrátíme
5. Připravené maso přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 2-4 hodiny, během marinování je několikrát obrátíme
6. Dřevěné uhlíky rozpálíme, na ně rozložíme dřevěné štěpky namočené ve vodě a poté okapané (ve vodě je máčíme alespoň 1 hodinu), čistý rošt grilu potřeme tukem nebo olejem
7. Maso vytáhneme z marinády, necháme okapat a pak ještě otřeme papírovou utěrkou tak, abychom ho zbavili marinovacího koření
8. Kotlety umístíme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme asi 20 minut, poté kotlety posunem přímo nad žhavé uhlíky, grilujeme je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom otočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové kotlety sundáme z ohně, necháme je 3 minuty odpočinout, pak je ihned servírujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy