Asi 2,5 cm vysoké vepřové kotlety s kostí, marinované a pak grilované na venkovním grilu. Recept dle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Ingredience:
4 ks | velké kotlety, každá by měla mít tak 300 g a na výšku 2,5 cm |
10 ks | kuliček černého pepře |
5 ks | kuliček nového koření |
3 ks | hřebíčky |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | menší cibule nakrájená na kolečka |
560 ml | studené vody |
280 ml | horké vody |
80 ml | oleje z vlašských nebo lískových ořechů (případně olivový olej) |
50 ml | bourbonu |
60 g | hnědého cukru |
60 g | hrubé soli |
kousek skořice |
Postup:
1. Po tekoucí studenou vodou opláchnuté kotlety osušíme papírovou utěrkou, položíme je vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě
2. Na maso nasypme na kolečka nakrájenou cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček
3. Do velké mísy nasypte sůl a hnědý cukr, přilijte horkou vodu a vše šleháme metličkou, dokud se cukr a sůl nerozpustí
4. Vmíchejte studenou vodu, bourbon a polovinu oleje, směsí zalijeme kotlety, které v ní ještě párkrát obrátíme
5. Připravené maso přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 2-4 hodiny, během marinování je několikrát obrátíme
6. Dřevěné uhlíky rozpálíme, na ně rozložíme dřevěné štěpky namočené ve vodě a poté okapané (ve vodě je máčíme alespoň 1 hodinu), čistý rošt grilu potřeme tukem nebo olejem
7. Maso vytáhneme z marinády, necháme okapat a pak ještě otřeme papírovou utěrkou tak, abychom ho zbavili marinovacího koření
8. Kotlety umístíme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme asi 20 minut, poté kotlety posunem přímo nad žhavé uhlíky, grilujeme je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom otočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové kotlety sundáme z ohně, necháme je 3 minuty odpočinout, pak je ihned servírujeme.