REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marinované vepřové kotlety, grilované

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asi 2,5 cm vysoké vepřové kotlety s kostí, marinované a pak grilované na venkovním grilu. Recept dle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 ksvelké kotlety, každá by měla mít tak 300 g a na výšku 2,5 cm
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 kshřebíčky
2 ksbobkové listy
1 ksmenší cibule nakrájená na kolečka
560 mlstudené vody
280 mlhorké vody
80 mloleje z vlašských nebo lískových ořechů (případně olivový olej)
50 mlbourbonu
60 ghnědého cukru
60 ghrubé soli
kousek skořice

Postup:

1. Po tekoucí studenou vodou opláchnuté kotlety osušíme papírovou utěrkou, položíme je vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě
2. Na maso nasypme na kolečka nakrájenou cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček
3. Do velké mísy nasypte sůl a hnědý cukr, přilijte horkou vodu a vše šleháme metličkou, dokud se cukr a sůl nerozpustí
4. Vmíchejte studenou vodu, bourbon a polovinu oleje, směsí zalijeme kotlety, které v ní ještě párkrát obrátíme
5. Připravené maso přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 2-4 hodiny, během marinování je několikrát obrátíme
6. Dřevěné uhlíky rozpálíme, na ně rozložíme dřevěné štěpky namočené ve vodě a poté okapané (ve vodě je máčíme alespoň 1 hodinu), čistý rošt grilu potřeme tukem nebo olejem
7. Maso vytáhneme z marinády, necháme okapat a pak ještě otřeme papírovou utěrkou tak, abychom ho zbavili marinovacího koření
8. Kotlety umístíme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme asi 20 minut, poté kotlety posunem přímo nad žhavé uhlíky, grilujeme je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom otočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové kotlety sundáme z ohně, necháme je 3 minuty odpočinout, pak je ihned servírujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy