REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marinované vepřové kotlety, grilované

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asi 2,5 cm vysoké vepřové kotlety s kostí, marinované a pak grilované na venkovním grilu. Recept dle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 ksvelké kotlety, každá by měla mít tak 300 g a na výšku 2,5 cm
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 kshřebíčky
2 ksbobkové listy
1 ksmenší cibule nakrájená na kolečka
560 mlstudené vody
280 mlhorké vody
80 mloleje z vlašských nebo lískových ořechů (případně olivový olej)
50 mlbourbonu
60 ghnědého cukru
60 ghrubé soli
kousek skořice

Postup:

1. Po tekoucí studenou vodou opláchnuté kotlety osušíme papírovou utěrkou, položíme je vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě
2. Na maso nasypme na kolečka nakrájenou cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček
3. Do velké mísy nasypte sůl a hnědý cukr, přilijte horkou vodu a vše šleháme metličkou, dokud se cukr a sůl nerozpustí
4. Vmíchejte studenou vodu, bourbon a polovinu oleje, směsí zalijeme kotlety, které v ní ještě párkrát obrátíme
5. Připravené maso přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 2-4 hodiny, během marinování je několikrát obrátíme
6. Dřevěné uhlíky rozpálíme, na ně rozložíme dřevěné štěpky namočené ve vodě a poté okapané (ve vodě je máčíme alespoň 1 hodinu), čistý rošt grilu potřeme tukem nebo olejem
7. Maso vytáhneme z marinády, necháme okapat a pak ještě otřeme papírovou utěrkou tak, abychom ho zbavili marinovacího koření
8. Kotlety umístíme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme asi 20 minut, poté kotlety posunem přímo nad žhavé uhlíky, grilujeme je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom otočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové kotlety sundáme z ohně, necháme je 3 minuty odpočinout, pak je ihned servírujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Filip Sajler otevřel na Pankráci novou kavárnu L’OR Café

Šéfkuchař Filip Sajler přidal další vlaječku do mapy provozoven restaurační skupiny Perfect Canteen. V office budově Gemini na pražské Pankráci otevřel moderní kavárnu L’OR Café. Svým umístěním je koncipována především pro zaměstnance přilehlých kancelářských komplexů, Filip Sajler však věří, že pestrá nabídka prémiové kávy L’OR Professional a chutného občerstvení přiláká i další návštěvníky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy