REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marinované vepřové kotlety, grilované

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asi 2,5 cm vysoké vepřové kotlety s kostí, marinované a pak grilované na venkovním grilu. Recept dle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.


Ingredience:
4 ksvelké kotlety, každá by měla mít tak 300 g a na výšku 2,5 cm
10 kskuliček černého pepře
5 kskuliček nového koření
3 kshřebíčky
2 ksbobkové listy
1 ksmenší cibule nakrájená na kolečka
560 mlstudené vody
280 mlhorké vody
80 mloleje z vlašských nebo lískových ořechů (případně olivový olej)
50 mlbourbonu
60 ghnědého cukru
60 ghrubé soli
kousek skořice

Postup:

1. Po tekoucí studenou vodou opláchnuté kotlety osušíme papírovou utěrkou, položíme je vedle sebe do nízké mísy tak, aby byly jen v jedné vrstvě
2. Na maso nasypme na kolečka nakrájenou cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček
3. Do velké mísy nasypte sůl a hnědý cukr, přilijte horkou vodu a vše šleháme metličkou, dokud se cukr a sůl nerozpustí
4. Vmíchejte studenou vodu, bourbon a polovinu oleje, směsí zalijeme kotlety, které v ní ještě párkrát obrátíme
5. Připravené maso přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 2-4 hodiny, během marinování je několikrát obrátíme
6. Dřevěné uhlíky rozpálíme, na ně rozložíme dřevěné štěpky namočené ve vodě a poté okapané (ve vodě je máčíme alespoň 1 hodinu), čistý rošt grilu potřeme tukem nebo olejem
7. Maso vytáhneme z marinády, necháme okapat a pak ještě otřeme papírovou utěrkou tak, abychom ho zbavili marinovacího koření
8. Kotlety umístíme na střed roštu, dále od ohně, přikryjeme gril a v kouři grilujeme asi 20 minut, poté kotlety posunem přímo nad žhavé uhlíky, grilujeme je nepřikryté 4-7 minut z každé strany, každé 2 minuty je přitom otočíme o 90 stupňů, aby se na kůrčičce vytvořila efektní mřížka
9. Hotové kotlety sundáme z ohně, necháme je 3 minuty odpočinout, pak je ihned servírujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Oživení svátečních chutí: Nové kulinářské výzvy na stanici TV Paprika

S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

číst dále ...

Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

číst dále ...

Nejlepším vínem České republiky pro rok 2024 je Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2024, a tedy nejlepším vínem pro následující rok se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr, šarže 10/22, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic. V sídle Národního vinařského centra ve Valticích o tom rozhodlo hodnocení finalistů této největší soutěže vín v České republice. Soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.

číst dále ...

Obědy lidem, ne do koše. Sbírka na záchranu obědů z jídelen je spuštěna.

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 1 díl

Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy