Na oleji opečené kuličky z umletého zadního hovězího masa, povařené ve smetanové omáčce.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
250 g | smetany |
130 g | zadního hovězího masa |
20 g | másla |
10 g | hladké mouky |
10 g | oleje |
1 ks | vejce |
1/2 ks | žloutku |
citrónová šťáva | |
kopr | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Maso umeleme na jemno na masovém strojku
2. Umleté maso osolíme, promícháme, spojíme vajíčkem (pokud je směs řídká, přimícháme trochu strouhanky)
3. Vytvoříme menší kuličky, které osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova
4. V hrnci připravíme z másla a mouky hladkou jíšku, kterou zalijeme smetanou a dle potřeby zalijeme vodou
5. Vložíme opečené kuličky a necháme je povařit
6. Nakonec vmícháme jemně nasekaný kopr a zakápneme citrónovou šťávou, trochu přisladíme
7. Omáčku ještě zjemníme polovinou žloutku, už nevaříme.
Servírujeme s houskovým knedlíkem.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.