Sladké vdolečky s tvarohem a povidly, zdobené šlehačkou.
Ingredience:
500 g | tvarohu |
250 g | polohrubé mouky |
250 g | hladké mouky |
200 g | švestkových povidel |
70 g | cukru krupice |
60 g | másla nebo margarínu |
16 g | droždí |
0,5 l | oleje na smažení |
0,2 l | mléka |
1 ks | vejce (dvě malá) |
1/2 lžičky | soli |
šlehačka | |
mouka na vyválení a podsypání | |
citronová kůra z poloviny citrónu |
Postup:
1. Droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté polohrubé mouky a vypracujeme řídké těstíčko – kvásek, který necháme v teple vykynout
2. Do zbylé dávky prosáté mouky přidáme vejce, zbylý cukr, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě umytého citrónu, sůl, rozpuštěné vlažné máslo, zbylou dávku vlažného mléka a vykynutý kvásek a směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto, které pak necháme vykynout
3. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky těsta z kterého vytvarujeme vdolky zhruba o velikosti dlaně a šířky cca 15 mm
4. Vdolečky vyskládáme na pomoučený vál a necháme je opět vykynout
5. Do jednotlivých vdolečků uděláme držadlem silnější vařečky důlek a touto stranou je pak vkládáme do horkého tuku, po osmažení spodní strany je obrátíme, dosmažíme a vyjmeme
6. Vdolečky potřeme oslazeným tvarohem, švestkovými povidly a zdobíme dávkou ušlehané šlehačky.