O marshmallows si všichni myslíme, že se jedná o typicky americkou sladkost. Nemusí tomu tak být, protože téměř v každé zemi na světě najdeme nějakou její obdobu: bílkový sníh takovým či makovým způsobem zpevněný želatinou či uvařeným škrobem a po ztuhnutí obalený ve směsi cukru a škrobu. Moje varianta spojuje jednoduchost a flexibilitu. Máte před sebou recept, který můžete donekonečna obměňovat. Je jedním z nejjednodušších, které znám. Marshmallows prý milují hlavně děti. Z vlastní praxe ovšem vím, že ani dospělí jimi nepohrdnou.
Ingredience:
Na marshmallows: | |
325 g | cukru krupice |
150 g | vody |
145 g | cukru moučky |
100 g | glukózového sirupu |
80 g | pomerančového džusu |
35 g | vody z pomerančových květů |
30 g | želatiny |
4 g | kyseliny citronové |
Na dokončení: | |
400 g | cukru krupice |
50 g | rostlinného oleje |
jedlé metalické barvy |
Postup:
- Želatinu smícháme s vodou a necháme asi 20 minut bobtnat.
- V hrnci přivedeme k varu džus, vodu z pomerančových květů, glukózu, cukr a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Nalijeme na želatinu, přidáme kyselinu, cukr moučku a vyšleháme dotuha a dovlažna.
- Rozetřeme do ráfku na olejem potřený pečicí papír a necháme přes noc v chladničce zaschnout.
- Uvařenou směs nalijeme na předem namočenou želatinu a metlou rozšleháme.
- Přidáme cukr a šleháme, dokud nedosáhneme objemu a textury jako při přípravě bílkového sněhu. Skvěle nám poslouží ruční elektrický mixér.
- Vyšlehanou hmotu ihned nalijeme do ráfku, který jsme umístili na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřeli olejem. Dá se použít i hluboký plech. Vždy platí – spodní část dobře vymazat olejem.
- Metalické barvy rozmícháme s cukrem krupicí nebo krystalem.
- Zatuhlou hmotu krájíme na malé kostičky a obalíme ve směsi cukru a barvy.
Další recepty Josefa Maršálka zveřejněné v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz najdete zde: Mistr cukrář a pekař Josef Maršálek
Poznámka:Recept z kuchařky “Moderní česká cukrařina” mistra cukráře a pekaře Josefa Maršálka.