REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marshmallows

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O marshmallows si všichni myslíme, že se jedná o typicky americkou sladkost. Nemusí tomu tak být, protože téměř v každé zemi na světě najdeme nějakou její obdobu: bílkový sníh takovým či makovým způsobem zpevněný želatinou či uvařeným škrobem a po ztuhnutí obalený ve směsi cukru a škrobu. Moje varianta spojuje jednoduchost a flexibilitu. Máte před sebou recept, který můžete donekonečna obměňovat. Je jedním z nejjednodušších, které znám. Marshmallows prý milují hlavně děti. Z vlastní praxe ovšem vím, že ani dospělí jimi nepohrdnou.


Ingredience:
Na marshmallows:
325 gcukru krupice
150 gvody
145 gcukru moučky
100 gglukózového sirupu
80 gpomerančového džusu
35 gvody z pomerančových květů
30 gželatiny
4 gkyseliny citronové
Na dokončení:
400 gcukru krupice
50 grostlinného oleje
jedlé metalické barvy

Postup:
  1. Želatinu smícháme s vodou a necháme asi 20 minut bobtnat.
  2. V hrnci přivedeme k varu džus, vodu z pomerančových květů, glukózu, cukr a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Nalijeme na želatinu, přidáme kyselinu, cukr moučku a vyšleháme dotuha a dovlažna.
  3. Rozetřeme do ráfku na olejem potřený pečicí papír a necháme přes noc v chladničce zaschnout.
  4. Uvařenou směs nalijeme na předem namočenou želatinu a metlou rozšleháme.
  5. Přidáme cukr a šleháme, dokud nedosáhneme objemu a textury jako při přípravě bílkového sněhu. Skvěle nám poslouží ruční elektrický mixér.
  6. Vyšlehanou hmotu ihned nalijeme do ráfku, který jsme umístili na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřeli olejem. Dá se použít i hluboký plech. Vždy platí – spodní část dobře vymazat olejem.
  7. Metalické barvy rozmícháme s cukrem krupicí nebo krystalem.
  8. Zatuhlou hmotu krájíme na malé kostičky a obalíme ve směsi cukru a barvy.
Doporučení:

Další recepty Josefa Maršálka zveřejněné v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz najdete zde: Mistr cukrář a pekař Josef Maršálek

Poznámka:

Recept z kuchařky “Moderní česká cukrařina” mistra cukráře a pekaře Josefa Maršálka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy