V pikantní sladké marinádě marinovaná vepřová žebírka, upečená v troubě pod alobalem, pak dopečená odkrytá pěkně na barvu.
Ingredience:
asi 1 kg | vepřových žeber, nebo úzkého bůčku s kostí |
olej na pečení | |
Na marinádu: | |
3 lžíce | medu |
2 lžíce | rajčatového protlaku nebo kečupu |
2 lžíce | worchesterské omáčky |
2 lžíce | slunečnicového oleje |
1 lžíce | sójové omáčky |
1 lžíce | sekané petržele (nemusí být) |
1 lžička | chilli omáčky nebo kousek posekané chilli papričky |
1 ks | stroužek česneku |
Ostatní: | |
alobal |
Postup:
1. Žebírka omyjeme, osušíme, pokrájíme podél kostí a namočíme do marinády vymíchané z výše uvedených přísad
2. V ledničce necháme marinovat několik hodin ale klidně i den, dva
3. Pak poklademe do vymazaného pekáče a upečeme dočervena, pečeme minimálně 1 hodinu na 200 °C zakryté alobalem a občas podlívané marinádou a troškou vody
4. Měkká žebra ještě dopečeme pěkně na barvu odkrytá.
Podáváme s rýží, nebo bramborami, nebo verzi s chlebem a různými pochutinami. Žebírka můžete grilovat i na grilu v alobalu.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.
Marinovaná vepřová žebírka servírovaná s pikantním salátem
Marinovaný bůček na hořčici