REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandarinkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z křehkého těsta a piškotu upečený dort s náplní mandarinek.


Ingredience:
Na křehké těsto:
125 gpolohrubé mouky
40 gcukru
75 gmásla
1 ksžloutku
1 lžícestudené vody
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na piškot:
75 gcukru
50 gpolohrubé mouky
50 gsolamylu
3 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
1 lžičkaprášku do pečiva
3 lžícestudené vody
pečicí papír
Na náplň a ozdobení:
700 mlsmetany ke šlehání
75 gcukru
60 gmandlových lupínků
3 lžícepomerančového likéru
2 lžícerybízového želé
4 kslístky bílé želatiny
2 kscitrónu
3 ksplechovek (po 314 ml) mandarinkového kompotu

Postup:
  1. Z mouky, cukru, žloutku, másla rozkrájeného na kousky a 1 lžíce studené vody uhněteme křehké těsto, zakryjeme a necháme asi 45 minut na chladném místě
  2. Na piškot oddělíme žloutky od bílků, z bílků, 3 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání vmícháme zlehka mletý cukr, vanilkový cukr a postupně přimícháme žloutky
  3. Prosátou mouku s práškem do pečiva a solamylem smícháme a opatrně zamícháme do sněhové hmoty
  4. Dno dortové formy o průměru asi 26 cm vyložíme pečicím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme
  5. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C, plyn stupeň 2) zhruba 30 minut, pak piškot necháme asi 10 minut ve formě zchladnout, potom ho vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme úplně vychladnout
  6. Dno dortové formy vymažeme tukem a vysypeme moukou, křehké těsto na něm rozválíme, připevníme na okraj formy a v předehřáté troubě (el. sporák 200 °C, plyn stupeň 3) pečeme 10-12 minut
  7. Korpus necháme vychladnout a potom opatrně ho oddělíme ode dna, piškot vodorovně rozřízneme a pokapeme pomerančovým likérem
  8. Želé zahřejeme a potřeme jím korpus z křehkého těsta, přiklopíme jedním dílem piškotu a přiložíme okraj dortové formy
  9. Želatinu namočíme, citróny omyjeme, kůru nastrouháme a jeden citrón vymačkáme, mandarinky (ze 2 plechovek) necháme okapat, šťávu si zachytíme
  10. Citrónovou šťávu doplníme mandarinkovou šťávou na 125 ml, pak šťávu, citrónovou kůru a 60 g cukru přivedeme do varu, želatinu vymačkáme a v horké šťávě ji rozpustíme, dáme do chladu
  11. Asi polovinu smetany ušleháme, když šťáva začne tuhnout, přimícháme šlehačku a mandarinky, vše rozetřeme na piškot v dortové formě a zakryjeme druhým dílem piškotu, na zhruba 3 hodiny dáme do chladu
  12. Mezitím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, vyjmeme a necháme vychladnout, zbylý mandarinkový kompot dáme okapat
  13. Druhou polovinu smetany a zbylý cukr ušleháme do tuha
  14. Okraj formy sejmeme a dort potřeme zhruba dvěma třetinami šlehačky, po stranách ho obložíme mandlovými lupínky a z okapaných mandarinek po okraji vytvoříme věnec
  15. Zbylou šlehačkou naplníme zdobící sáček s hvězdicovou trubičkou a střed dortu bohatě nazdobíme, nakonec můžeme dort ještě dozdobit proužky citrónu a lístky meduňky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy