REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandarinkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z křehkého těsta a piškotu upečený dort s náplní mandarinek.


Ingredience:
Na křehké těsto:
125 gpolohrubé mouky
40 gcukru
75 gmásla
1 ksžloutku
1 lžícestudené vody
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na piškot:
75 gcukru
50 gpolohrubé mouky
50 gsolamylu
3 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
1 lžičkaprášku do pečiva
3 lžícestudené vody
pečicí papír
Na náplň a ozdobení:
700 mlsmetany ke šlehání
75 gcukru
60 gmandlových lupínků
3 lžícepomerančového likéru
2 lžícerybízového želé
4 kslístky bílé želatiny
2 kscitrónu
3 ksplechovek (po 314 ml) mandarinkového kompotu

Postup:

1. Z mouky, cukru, žloutku, másla rozkrájeného na kousky a 1 lžíce studené vody uhněteme křehké těsto
2. Zakryjeme a necháme asi 45 minut na chladném místě
3. Na piškot oddělíme žloutky od bílků
4. Z bílků, 3 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání vmícháme zlehka mletý cukr, vanilkový cukr a postupně přimícháme žloutky
5. Prosátou mouku s práškem do pečiva a solamylem smícháme a opatrně zamícháme do sněhové hmoty
6. Dno dortové formy o průměru asi 26 cm vyložíme pečicím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme
7. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C, plyn stupeň 2) zhruba 30 minut
8. Piškot necháme asi 10 minut ve formě zchladnout, potom ho vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme úplně vychladnout
9. Dno dortové formy vymažeme tukem a vysypeme moukou
10. Křehké těsto na něm rozválíme, připevníme na okraj formy a v předehřátétroubě (el. sporák 200 °C, plyn stupeň 3) pečeme 10-12 minut
11. Korpus necháme vychladnout a potom opatrně ho oddělíme ode dna
12. Piškot vodorovně rozřízneme a pokapeme pomerančovým likérem
13. Želé zahřejeme a potřeme jím korpus z křehkého těsta
14. Přiklopíme jedním dílem piškotu a přiložíme okraj dortové formy
15. Želatinu namočíme
16. Citróny omyjeme, kůru nastrouháme a jeden citrón vymačkáme
17. Mandarinky (ze 2 plechovek)necháme okapat, šťávu si zachytíme
18. Citrónovou šťávu doplníme mandarinkovou šťávou na 125 ml
19. Šťávu, citrónovou kůru a 60 g cukru přivedeme do varu
20. Želatinu vymačkáme a v horké šťávě ji rozpustíme, dáme do chladu
21. Asi polovinu smetany ušleháme
22. Když šťáva začne tuhnout, přimícháme šlehačku a mandarinky
23. Vše rozetřeme na piškot v dortové formě a zakryjeme druhým dílem piškotu
24. Na zhruba 3 hodiny dáme do chladu
25. Mezitím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, vyjmeme a necháme vychladnout
26. Zbylý mandarinkový kompot dáme okapat
27. Druhou polovinu smetany a zbylý cukr ušleháme do tuha
28. Okraj formy sejmeme a dort potřeme zhruba dvěma třetinami šlehačky
29. Po stranách ho obložíme mandlovými lupínky a z okapaných mandarinek po okraji vytvoříme věnec
30. Zbylou šlehačkou naplníme zdobící sáček s hvězdicovou trubičkou a střed dortu bohatě nazdobíme
31. Nakonec můžeme dort ještě dozdobit proužky citrónu a lístky meduňky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy