REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandarinkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z křehkého těsta a piškotu upečený dort s náplní mandarinek.


Ingredience:
Na křehké těsto:
125 gpolohrubé mouky
40 gcukru
75 gmásla
1 ksžloutku
1 lžícestudené vody
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na piškot:
75 gcukru
50 gpolohrubé mouky
50 gsolamylu
3 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
1 lžičkaprášku do pečiva
3 lžícestudené vody
pečicí papír
Na náplň a ozdobení:
700 mlsmetany ke šlehání
75 gcukru
60 gmandlových lupínků
3 lžícepomerančového likéru
2 lžícerybízového želé
4 kslístky bílé želatiny
2 kscitrónu
3 ksplechovek (po 314 ml) mandarinkového kompotu

Postup:
  1. Z mouky, cukru, žloutku, másla rozkrájeného na kousky a 1 lžíce studené vody uhněteme křehké těsto, zakryjeme a necháme asi 45 minut na chladném místě
  2. Na piškot oddělíme žloutky od bílků, z bílků, 3 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání vmícháme zlehka mletý cukr, vanilkový cukr a postupně přimícháme žloutky
  3. Prosátou mouku s práškem do pečiva a solamylem smícháme a opatrně zamícháme do sněhové hmoty
  4. Dno dortové formy o průměru asi 26 cm vyložíme pečicím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme
  5. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C, plyn stupeň 2) zhruba 30 minut, pak piškot necháme asi 10 minut ve formě zchladnout, potom ho vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme úplně vychladnout
  6. Dno dortové formy vymažeme tukem a vysypeme moukou, křehké těsto na něm rozválíme, připevníme na okraj formy a v předehřáté troubě (el. sporák 200 °C, plyn stupeň 3) pečeme 10-12 minut
  7. Korpus necháme vychladnout a potom opatrně ho oddělíme ode dna, piškot vodorovně rozřízneme a pokapeme pomerančovým likérem
  8. Želé zahřejeme a potřeme jím korpus z křehkého těsta, přiklopíme jedním dílem piškotu a přiložíme okraj dortové formy
  9. Želatinu namočíme, citróny omyjeme, kůru nastrouháme a jeden citrón vymačkáme, mandarinky (ze 2 plechovek) necháme okapat, šťávu si zachytíme
  10. Citrónovou šťávu doplníme mandarinkovou šťávou na 125 ml, pak šťávu, citrónovou kůru a 60 g cukru přivedeme do varu, želatinu vymačkáme a v horké šťávě ji rozpustíme, dáme do chladu
  11. Asi polovinu smetany ušleháme, když šťáva začne tuhnout, přimícháme šlehačku a mandarinky, vše rozetřeme na piškot v dortové formě a zakryjeme druhým dílem piškotu, na zhruba 3 hodiny dáme do chladu
  12. Mezitím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, vyjmeme a necháme vychladnout, zbylý mandarinkový kompot dáme okapat
  13. Druhou polovinu smetany a zbylý cukr ušleháme do tuha
  14. Okraj formy sejmeme a dort potřeme zhruba dvěma třetinami šlehačky, po stranách ho obložíme mandlovými lupínky a z okapaných mandarinek po okraji vytvoříme věnec
  15. Zbylou šlehačkou naplníme zdobící sáček s hvězdicovou trubičkou a střed dortu bohatě nazdobíme, nakonec můžeme dort ještě dozdobit proužky citrónu a lístky meduňky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy