REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandarinkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z křehkého těsta a piškotu upečený dort s náplní mandarinek.


Ingredience:
Na křehké těsto:
125 gpolohrubé mouky
40 gcukru
75 gmásla
1 ksžloutku
1 lžícestudené vody
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Na piškot:
75 gcukru
50 gpolohrubé mouky
50 gsolamylu
3 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
1 lžičkaprášku do pečiva
3 lžícestudené vody
pečicí papír
Na náplň a ozdobení:
700 mlsmetany ke šlehání
75 gcukru
60 gmandlových lupínků
3 lžícepomerančového likéru
2 lžícerybízového želé
4 kslístky bílé želatiny
2 kscitrónu
3 ksplechovek (po 314 ml) mandarinkového kompotu

Postup:
  1. Z mouky, cukru, žloutku, másla rozkrájeného na kousky a 1 lžíce studené vody uhněteme křehké těsto, zakryjeme a necháme asi 45 minut na chladném místě
  2. Na piškot oddělíme žloutky od bílků, z bílků, 3 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání vmícháme zlehka mletý cukr, vanilkový cukr a postupně přimícháme žloutky
  3. Prosátou mouku s práškem do pečiva a solamylem smícháme a opatrně zamícháme do sněhové hmoty
  4. Dno dortové formy o průměru asi 26 cm vyložíme pečicím papírem, naplníme těstem a povrch uhladíme
  5. Pečeme v předehřáté troubě (elektrický sporák 175 °C, plyn stupeň 2) zhruba 30 minut, pak piškot necháme asi 10 minut ve formě zchladnout, potom ho vyklopíme a na kuchyňské mřížce necháme úplně vychladnout
  6. Dno dortové formy vymažeme tukem a vysypeme moukou, křehké těsto na něm rozválíme, připevníme na okraj formy a v předehřáté troubě (el. sporák 200 °C, plyn stupeň 3) pečeme 10-12 minut
  7. Korpus necháme vychladnout a potom opatrně ho oddělíme ode dna, piškot vodorovně rozřízneme a pokapeme pomerančovým likérem
  8. Želé zahřejeme a potřeme jím korpus z křehkého těsta, přiklopíme jedním dílem piškotu a přiložíme okraj dortové formy
  9. Želatinu namočíme, citróny omyjeme, kůru nastrouháme a jeden citrón vymačkáme, mandarinky (ze 2 plechovek) necháme okapat, šťávu si zachytíme
  10. Citrónovou šťávu doplníme mandarinkovou šťávou na 125 ml, pak šťávu, citrónovou kůru a 60 g cukru přivedeme do varu, želatinu vymačkáme a v horké šťávě ji rozpustíme, dáme do chladu
  11. Asi polovinu smetany ušleháme, když šťáva začne tuhnout, přimícháme šlehačku a mandarinky, vše rozetřeme na piškot v dortové formě a zakryjeme druhým dílem piškotu, na zhruba 3 hodiny dáme do chladu
  12. Mezitím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, vyjmeme a necháme vychladnout, zbylý mandarinkový kompot dáme okapat
  13. Druhou polovinu smetany a zbylý cukr ušleháme do tuha
  14. Okraj formy sejmeme a dort potřeme zhruba dvěma třetinami šlehačky, po stranách ho obložíme mandlovými lupínky a z okapaných mandarinek po okraji vytvoříme věnec
  15. Zbylou šlehačkou naplníme zdobící sáček s hvězdicovou trubičkou a střed dortu bohatě nazdobíme, nakonec můžeme dort ještě dozdobit proužky citrónu a lístky meduňky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy