REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandarinkovo-šlehačkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šlehaný světlý korpus s náplní z mascarpne, smetany a mandarinek. Zdobený kompotovaným ovocem a želatinou.


Ingredience:
Na korpus:
150 ghladké mouky
125 gzměklého másla nebo Hery
120 gmoučkového cukru
3 ksvejce "L
1 ksbalení vanilkového pudinku
1/2 ksbalení prášku do pečiva
Náplň:
500 ml500 ml kompotované šťávy (pokud není tolik, doplnit vodou)
400 gokapaných sterilovaných mandarinek
2 ksbalení dortového želé (čiré Dr. Oetker)
Krém:
250 gmascarpone, nebo sýru typu Lučina
375 mlsmetany ke šlehání 33%
1 ksbalení ztužovače šlehačky Smeta-fix
2-3 lžícemoučkového cukru
1 lžičkacitronového aroma
šťáva z poloviny citronu
Na ozdobu:
125 mlsmetany na šlehání 33%
1/2 ksbalení ztužovače šlehačky Smeta-fix
zbytek kompotovaných mandarinek
A dále:
forma o průměru 25-26 cm

Postup:

1. Dortovou formu si vyložíme mastným papírem
2. Máslo nebo Heru si ušleháme s cukrem, přidáme celá vejce a vše dobře vyšleháme do pěny
3. Mouku si smícháme s pudinkem a práškem do pečiva a tuto směs prosijeme do vyšlehané hmoty, vše už ručně důkladně promícháme a připravené těsto vlijeme do formy, uhladíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch) a 180 °C (klasická)
4. Po upečení stáhneme z korpusu papír a necháme jej vychladnout
5. Z korpusu si odřízneme vrchní tenčí část (zároveň si ho tím zarovnáme), kterou si rozdrobíme a pak použijeme do nádivky i na ozdobu
6. Zbylý korpus si jednou prořízneme, spodní část vložíme zpět do dortové formy
7. Mandarinková želé: připravíme si dortové želé podle návodu na obalu, na které použijeme šťávu z kompotu a doplníme ji podle potřeby vodou
8. Do teplého želé přidáme 3/
4 mandarinek a nalijeme je na korpus v dortové formě
9. Želé ve formě přikryjeme druhým plátem korpusu a jemně přitlačíme, dort dáme na hodinku do chladu ztuhnout
10. Na přípravu krému si v nádobě důkladně rozmícháme mascarpone s citronovým aroma a citronovou šťávou
11. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a ztužovačem šlehačky a opatrně přimícháme k citronové hmotě; nakonec do krému zamícháme tak polovinu drobečků z korpusu a krém natřeme na vrchní korpus, uhladíme a také necháme chvíli ztuhnout
12. Nakonec formu opatrně odstraníme, dort umístíme na podnos, potřeme jej šlehačkou, obsypeme drobečky a ozdobíme mandarinkami
13. Krájíme mokrým zoubkovaným nožem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy