Šlehaný světlý korpus s náplní z mascarpne, smetany a mandarinek. Zdobený kompotovaným ovocem a želatinou.
Ingredience:
Na korpus: | |
150 g | hladké mouky |
125 g | změklého másla nebo Hery |
120 g | moučkového cukru |
3 ks | vejce "L |
1 ks | balení vanilkového pudinku |
1/2 ks | balení prášku do pečiva |
Náplň: | |
500 ml | 500 ml kompotované šťávy (pokud není tolik, doplnit vodou) |
400 g | okapaných sterilovaných mandarinek |
2 ks | balení dortového želé (čiré Dr. Oetker) |
Krém: | |
250 g | mascarpone, nebo sýru typu Lučina |
375 ml | smetany ke šlehání 33% |
1 ks | balení ztužovače šlehačky Smeta-fix |
2-3 lžíce | moučkového cukru |
1 lžička | citronového aroma |
šťáva z poloviny citronu | |
Na ozdobu: | |
125 ml | smetany na šlehání 33% |
1/2 ks | balení ztužovače šlehačky Smeta-fix |
zbytek kompotovaných mandarinek | |
A dále: | |
forma o průměru 25-26 cm |
Postup:
1. Dortovou formu si vyložíme mastným papírem
2. Máslo nebo Heru si ušleháme s cukrem, přidáme celá vejce a vše dobře vyšleháme do pěny
3. Mouku si smícháme s pudinkem a práškem do pečiva a tuto směs prosijeme do vyšlehané hmoty, vše už ručně důkladně promícháme a připravené těsto vlijeme do formy, uhladíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch) a 180 °C (klasická)
4. Po upečení stáhneme z korpusu papír a necháme jej vychladnout
5. Z korpusu si odřízneme vrchní tenčí část (zároveň si ho tím zarovnáme), kterou si rozdrobíme a pak použijeme do nádivky i na ozdobu
6. Zbylý korpus si jednou prořízneme, spodní část vložíme zpět do dortové formy
7. Mandarinková želé: připravíme si dortové želé podle návodu na obalu, na které použijeme šťávu z kompotu a doplníme ji podle potřeby vodou
8. Do teplého želé přidáme 3/
4 mandarinek a nalijeme je na korpus v dortové formě
9. Želé ve formě přikryjeme druhým plátem korpusu a jemně přitlačíme, dort dáme na hodinku do chladu ztuhnout
10. Na přípravu krému si v nádobě důkladně rozmícháme mascarpone s citronovým aroma a citronovou šťávou
11. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a ztužovačem šlehačky a opatrně přimícháme k citronové hmotě; nakonec do krému zamícháme tak polovinu drobečků z korpusu a krém natřeme na vrchní korpus, uhladíme a také necháme chvíli ztuhnout
12. Nakonec formu opatrně odstraníme, dort umístíme na podnos, potřeme jej šlehačkou, obsypeme drobečky a ozdobíme mandarinkami
13. Krájíme mokrým zoubkovaným nožem.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.