REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandarinkovo-šlehačkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šlehaný světlý korpus s náplní z mascarpne, smetany a mandarinek. Zdobený kompotovaným ovocem a želatinou.


Ingredience:
Na korpus:
150 ghladké mouky
125 gzměklého másla nebo Hery
120 gmoučkového cukru
3 ksvejce "L
1 ksbalení vanilkového pudinku
1/2 ksbalení prášku do pečiva
Náplň:
500 ml500 ml kompotované šťávy (pokud není tolik, doplnit vodou)
400 gokapaných sterilovaných mandarinek
2 ksbalení dortového želé (čiré Dr. Oetker)
Krém:
250 gmascarpone, nebo sýru typu Lučina
375 mlsmetany ke šlehání 33%
1 ksbalení ztužovače šlehačky Smeta-fix
2-3 lžícemoučkového cukru
1 lžičkacitronového aroma
šťáva z poloviny citronu
Na ozdobu:
125 mlsmetany na šlehání 33%
1/2 ksbalení ztužovače šlehačky Smeta-fix
zbytek kompotovaných mandarinek
A dále:
forma o průměru 25-26 cm

Postup:

1. Dortovou formu si vyložíme mastným papírem
2. Máslo nebo Heru si ušleháme s cukrem, přidáme celá vejce a vše dobře vyšleháme do pěny
3. Mouku si smícháme s pudinkem a práškem do pečiva a tuto směs prosijeme do vyšlehané hmoty, vše už ručně důkladně promícháme a připravené těsto vlijeme do formy, uhladíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch) a 180 °C (klasická)
4. Po upečení stáhneme z korpusu papír a necháme jej vychladnout
5. Z korpusu si odřízneme vrchní tenčí část (zároveň si ho tím zarovnáme), kterou si rozdrobíme a pak použijeme do nádivky i na ozdobu
6. Zbylý korpus si jednou prořízneme, spodní část vložíme zpět do dortové formy
7. Mandarinková želé: připravíme si dortové želé podle návodu na obalu, na které použijeme šťávu z kompotu a doplníme ji podle potřeby vodou
8. Do teplého želé přidáme 3/
4 mandarinek a nalijeme je na korpus v dortové formě
9. Želé ve formě přikryjeme druhým plátem korpusu a jemně přitlačíme, dort dáme na hodinku do chladu ztuhnout
10. Na přípravu krému si v nádobě důkladně rozmícháme mascarpone s citronovým aroma a citronovou šťávou
11. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a ztužovačem šlehačky a opatrně přimícháme k citronové hmotě; nakonec do krému zamícháme tak polovinu drobečků z korpusu a krém natřeme na vrchní korpus, uhladíme a také necháme chvíli ztuhnout
12. Nakonec formu opatrně odstraníme, dort umístíme na podnos, potřeme jej šlehačkou, obsypeme drobečky a ozdobíme mandarinkami
13. Krájíme mokrým zoubkovaným nožem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy