Koláč z kynutého těsta, plněný tvarohovou a makovou náplní, posypaný mandlemi, upečený dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
1500 g | hladké mouky |
500 ml | mléka |
100 ml | majolky |
100 ml | oleje |
2 lžíce | cukru |
1 kostka | droždí |
3 ks | žloutků |
špetka soli | |
Na tvarohovou náplň: | |
200 ml | mléka |
4 lžíce | cukru |
1 ks | měkkého tvarohu |
1 ks | žloutku |
rozinky | |
Na makovou náplň: | |
200 g | mletého máku |
100 g | cukru |
250 ml | mléka |
1 ks | vanilkového cukru |
Na dohotovení: | |
mandlové lupíny na posypání |
Postup:
1. Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme prosátou hladkou mouku, majolku, mléko, žloutky, cukr, olej, špetku soli, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 90 minut
3. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň smícháním měkkého tvarohu s mlékem, cukrem, žloutkem a rozinkami
4. Pak makovou náplň připravíme z mletého máku, který povaříme s mlékem, dusíme do zhoustnutí a osladíme cukry
5. Vykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na 6 dílů, z každého dílu namočenou rukou vytvarujeme placku, kterou naplníme tvarohovou náplní a zabalíme jako velkou buchtu
6. Položíme na plech vyložený pečicím papírem spojem nahoru, střed jemně přitiskneme, naplníme ještě makovou náplní, posypeme mandlemi, dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut, dokud koláč nezezlátne.