Malovaná piškotová roláda plněná šlehačkou ochucenou cukrem a kousky čokolády, banánem a jahodami.
Ingredience:
150 g | cukru |
100 g | hladké mouky |
6 ks | vajec |
potravinářské barvivo nebo kakao | |
potravinářský papír | |
Na náplň: | |
1-2 hrsti | jahod |
1-2 ks | banány |
1 kelímek | šlehačky |
1 ks | sáček ztužovače |
kousky čokolády | |
cukr |
Postup:
1. Nejdříve je potřeba udělat barevnou část těsta, kterou budeme malovat ornamenty, tu připravíme z jednoho vejce, do kterého postupně zašleháme asi 2 lžíce cukru a 4 lžíce mouky (je potřeba, aby výsledné těstíčko mělo podobnou konzistenci, jako třeba bílek, se kterým se malují perníčky, proto přidáváme postupně, dokud není výsledek správný)
2. Toto těsto si můžeme obarvit potravinářskými barvami nebo kakaem (v tom případě ubereme 1 lžíci mouky a nahradíme ji stejným množstvím kakaa)
3. Těsto nalijeme do sáčku, kterému ustříhneme růžek a na pečící papír malujeme ornamenty, je dobré nechat vzor po domalování na chvíli ztuhnout v ledničce nebo mrazáku, ale není to úplně nezbytné, pokud bude mít správnou hustotu
4. Poté si smícháme zbylé suroviny na piškotový korpus, který nalijeme na nakreslený vzor
5. Pečeme asi 10 minut při 180 °C. roládu není nutné balit ještě zatepla, můžeme ji nechat vychladnout a i přesto půjde krásně srolovat
6. Do části rolády zabalíme banán, do druhé části jahody, jako náplň použijeme vyšlehanou šlehačku, kterou přisladíme, vylepšíme kousky čokolády a její hustotu pojistíme ztužovačem.
Stejně tak můžeme na náplň připravit třeba čokoládový a tvarohový krém nebo náplň z mascarpone či ricotty.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka: Barbora Jollinka Charvátová