REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malovaná roláda II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malovaná piškotová roláda plněná šlehačkou ochucenou cukrem a kousky čokolády, banánem a jahodami.


Ingredience:
150 gcukru
100 ghladké mouky
6 ksvajec
potravinářské barvivo nebo kakao
potravinářský papír
Na náplň:
1-2 hrstijahod
1-2 ksbanány
1 kelímekšlehačky
1 kssáček ztužovače
kousky čokolády
cukr

Postup:

1. Nejdříve je potřeba udělat barevnou část těsta, kterou budeme malovat ornamenty, tu připravíme z jednoho vejce, do kterého postupně zašleháme asi 2 lžíce cukru a 4 lžíce mouky (je potřeba, aby výsledné těstíčko mělo podobnou konzistenci, jako třeba bílek, se kterým se malují perníčky, proto přidáváme postupně, dokud není výsledek správný)
2. Toto těsto si můžeme obarvit potravinářskými barvami nebo kakaem (v tom případě ubereme 1 lžíci mouky a nahradíme ji stejným množstvím kakaa)
3. Těsto nalijeme do sáčku, kterému ustříhneme růžek a na pečící papír malujeme ornamenty, je dobré nechat vzor po domalování na chvíli ztuhnout v ledničce nebo mrazáku, ale není to úplně nezbytné, pokud bude mít správnou hustotu
4. Poté si smícháme zbylé suroviny na piškotový korpus, který nalijeme na nakreslený vzor
5. Pečeme asi 10 minut při 180 °C. roládu není nutné balit ještě zatepla, můžeme ji nechat vychladnout a i přesto půjde krásně srolovat
6. Do části rolády zabalíme banán, do druhé části jahody, jako náplň použijeme vyšlehanou šlehačku, kterou přisladíme, vylepšíme kousky čokolády a její hustotu pojistíme ztužovačem.

Doporučení:

Stejně tak můžeme na náplň připravit třeba čokoládový a tvarohový krém nebo náplň z mascarpone či ricotty.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy