REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malovaná roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda plněná šlehačkou a ovocem, zdobená kakaovými tvary na povrchu.


Ingredience:
Na těsto:
6 ksvajec
120 gkrupicového cukru
80 ghladké mouky
plech o velikosti 41x32 cm
Na ozdobení:
0,5 ksbílu
0,5 ksžloutku
3 rovné lžícehladké mouky
2 lžícemoučkového cukru
1 lžícekakaa
sáček na zdobení
Na náplň:
250 mlšlehačky
ztužovač (nemusí být)
ovoce (jahody, maliny, broskve ...)
Ostatní:
papír na pečení
marmeláda na potření korpusu

Postup:

1. Nejprve si připravíme zdobení; 1/
2 ks bílku a 1/
2 ks žloutku smícháme s kakaem, moučkovým cukrem a hladkou moukou, vyšleháme těstíčko
2. Připravené těstíčko přendáme do sáčku s ostřihnutým rohem a na pečící papír položený na plechu namalujeme různé tvary (kdo neumí malovat podle ruky, může si pomoci předlohou, kterou vloží pod papír)
3. Plech s namalovanými vzory dáme do mrazáku na 1 hodinu
4. Jakmile zdobení ztuhne, začneme připravovat těsto na roládu; vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků, bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem do pěny
5. Do pěny opatrně, postupně zašleháme žloutky a nakonec i hladkou mouku
6. Plech vytáhneme z mrazáku a těsto nalijeme na ztuhlé tvary (zbylé zdobení ze sáčku můžeme nastříkat na povrch těsta)
7. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 8-10 minut, nejlépe klasicky, bez horkého vzduchu, upečenou roládu necháme vychladnout tak jak ji vytáhneme z trouby, nezamotáváme ji
8. Šlehačku vyšleháme do tuha (můžeme použít ztužovač, ale nemusíme), roládu potřeme marmeládou a ušlehanou šlehačkou, poklademe ovocem
9. Až nyní roládu opatrně zatočíme a dáme do lednice ztuhnout.

Poznámka:

Autorka fotografie: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy