REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malovaná roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda plněná šlehačkou a ovocem, zdobená kakaovými tvary na povrchu.


Ingredience:
Na těsto:
6 ksvajec
120 gkrupicového cukru
80 ghladké mouky
plech o velikosti 41x32 cm
Na ozdobení:
0,5 ksbílu
0,5 ksžloutku
3 rovné lžícehladké mouky
2 lžícemoučkového cukru
1 lžícekakaa
sáček na zdobení
Na náplň:
250 mlšlehačky
ztužovač (nemusí být)
ovoce (jahody, maliny, broskve ...)
Ostatní:
papír na pečení
marmeláda na potření korpusu

Postup:

1. Nejprve si připravíme zdobení; 1/
2 ks bílku a 1/
2 ks žloutku smícháme s kakaem, moučkovým cukrem a hladkou moukou, vyšleháme těstíčko
2. Připravené těstíčko přendáme do sáčku s ostřihnutým rohem a na pečící papír položený na plechu namalujeme různé tvary (kdo neumí malovat podle ruky, může si pomoci předlohou, kterou vloží pod papír)
3. Plech s namalovanými vzory dáme do mrazáku na 1 hodinu
4. Jakmile zdobení ztuhne, začneme připravovat těsto na roládu; vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků, bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem do pěny
5. Do pěny opatrně, postupně zašleháme žloutky a nakonec i hladkou mouku
6. Plech vytáhneme z mrazáku a těsto nalijeme na ztuhlé tvary (zbylé zdobení ze sáčku můžeme nastříkat na povrch těsta)
7. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 8-10 minut, nejlépe klasicky, bez horkého vzduchu, upečenou roládu necháme vychladnout tak jak ji vytáhneme z trouby, nezamotáváme ji
8. Šlehačku vyšleháme do tuha (můžeme použít ztužovač, ale nemusíme), roládu potřeme marmeládou a ušlehanou šlehačkou, poklademe ovocem
9. Až nyní roládu opatrně zatočíme a dáme do lednice ztuhnout.

Poznámka:

Autorka fotografie: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy