REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malovaná roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda plněná šlehačkou a ovocem, zdobená kakaovými tvary na povrchu.


Ingredience:
Na těsto:
6 ksvajec
120 gkrupicového cukru
80 ghladké mouky
plech o velikosti 41x32 cm
Na ozdobení:
0,5 ksbílu
0,5 ksžloutku
3 rovné lžícehladké mouky
2 lžícemoučkového cukru
1 lžícekakaa
sáček na zdobení
Na náplň:
250 mlšlehačky
ztužovač (nemusí být)
ovoce (jahody, maliny, broskve ...)
Ostatní:
papír na pečení
marmeláda na potření korpusu

Postup:

1. Nejprve si připravíme zdobení; 1/
2 ks bílku a 1/
2 ks žloutku smícháme s kakaem, moučkovým cukrem a hladkou moukou, vyšleháme těstíčko
2. Připravené těstíčko přendáme do sáčku s ostřihnutým rohem a na pečící papír položený na plechu namalujeme různé tvary (kdo neumí malovat podle ruky, může si pomoci předlohou, kterou vloží pod papír)
3. Plech s namalovanými vzory dáme do mrazáku na 1 hodinu
4. Jakmile zdobení ztuhne, začneme připravovat těsto na roládu; vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků, bílky vyšleháme spolu s krupicovým cukrem do pěny
5. Do pěny opatrně, postupně zašleháme žloutky a nakonec i hladkou mouku
6. Plech vytáhneme z mrazáku a těsto nalijeme na ztuhlé tvary (zbylé zdobení ze sáčku můžeme nastříkat na povrch těsta)
7. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 8-10 minut, nejlépe klasicky, bez horkého vzduchu, upečenou roládu necháme vychladnout tak jak ji vytáhneme z trouby, nezamotáváme ji
8. Šlehačku vyšleháme do tuha (můžeme použít ztužovač, ale nemusíme), roládu potřeme marmeládou a ušlehanou šlehačkou, poklademe ovocem
9. Až nyní roládu opatrně zatočíme a dáme do lednice ztuhnout.

Poznámka:

Autorka fotografie: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy