Recept na dezert připravený z piškotového korpusu upečeného v troubě na velkém plechu, doplněného o malinový pudink a tvarohovou náplň.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | polohrubé mouky |
200 g | krystalového cukru |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 sáček | kypřícího prášku |
2 dcl | mléka |
1,5 dcl | oleje |
3 lžíce | kakaa |
5 ks | vajec |
Na malinovou náplň: | |
cca 800 g | čerstvých malin (lze použít i mražené) |
80 g | kukuřičného škrobu |
2 sáčky | pudinkového prášku (Zlatý klas) |
350 ml | vody |
10 lžic | krystalového cukru |
Na tvarohovou náplň: | |
500 g | jemného tvarohu |
50 g | práškového cukru |
100 g | čokolády na posypání |
5 g | želatiny + 2 lžíce vody na rozpuštění |
500 ml | zakysané smetany |
2 sáčkx | vanilkové cukry |
Postup:
1. Žloutky s cukrem si utřeme do pěny, postupně, během míchání přidáváme vodu a olej
2. V misce si smícháme mouku kakao a praček do pečiva, přidáme do těsta a nakonec si vyšleháme tuhý sníh z bílků, který zlehka zamícháme
3. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu při teplotě cca 170 °C tak 10-15 minut
4. Dokud se nám peče piškot, uvaříme si malinovou nádivku; maliny, cukr a část vody si dáme vařit na sporák, ve zbývající vodě si rozmícháme dva pudinky (Zlaté klasy), maliny mícháme opatrně, abychom je úplně nerozbily, když nám začnou vřít, přilijeme pudink (Zlatý klas) a uvaříme hustý pudink
5. Po vyjmutí piškotu z trouby, hned na horký koláč nalijeme uvařený pudink a necháme vychladnout
6. Tvaroh, zakysanou smetanu a cukru si vymícháme (můžeme přidat i želatinu podle návodu na sáčku, ale není to až tak nutné) a navrstvíme na studený koláč, který je třeba nechat uležet a odstát v chladu do druhého dne
7. Druhý den koláč posypeme strouhanou čokoládou a řežeme mokrým zoubkovaným nožem.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.