Upečený piškotový korpus potřený jogurtovým krémem s malinami a šlehačkou, zdobený čokoládovými hoblinkami, malinami a moučkovým cukrem.
Ingredience:
Na těsto: | |
60 g | cukru krupice |
50 g | hořké čokoládové polevy |
40 g | hladké mouky |
20 g | solamylu |
2 ks | vajec |
1 lžíce | kakaa |
1/2 lžičky | kypřicího prášku do pečiva |
Na krém: | |
1 lžička | nastrouhané citronové kůry |
2 lžíce | citronové šťávy |
200 ml | smetany ke šlehání |
400 g | smetanového jogurtu |
250 g | malin |
80 g | medu |
30 g | cukru krupice |
9 ks | plátků želatiny + voda |
Na ozdobu: | |
4 lžíce | čokoládových hoblinek |
2 lžíce | moučkového cukru |
maliny |
Postup:
1. Čokoládovou polevu nasekáme a rozpustíme v horké vodní lázni
2. Pak do rozpuštěné polevy přidáme žloutky ušlehané s cukrem do pěny, solamyl, prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a kakaový prášek, promícháme a nakonec vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků
3. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 20 cm, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušné na 160 °C) a pečeme asi 25 minut, korpus necháme vychladnout a poté ho vodorovně rozkrojíme
4. Želatinu namočíme do studené vody 5. Na krém v kastrůlku med smícháme s citronovou šťávou i na jemno nastrouhanou kůrou, krupicovým cukrem a společně zahřejeme na mírném ohni, pak vmícháme vymačkanou želatinu a jogurt
6. Do dortového prstenu vložíme spodní část korpusu, potřeme ho jogurtovým krémem smíchaným s očištěnými malinami a do tuha ušlehanou smetanou, položíme vrchní část korpusu a dort dáme asi na 4 hodiny chladit do ledničky
7. Nakonec opatrně vyjmeme dort z formy, ozdobíme čokoládovými hoblinkami, moučkovým cukrem a malinami.