REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový dort II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus z mletého máku, cukru, mouky a dalších ingrediencí, po upečení naplněný krém a zdobený bílkovou polevou.


Ingredience:
200 gmletého máku
150 gkrupicového cukru
125 gmásla
100 gmandlových lupínků
100 gpolohrubé mouky
40 gškrobové moučky
5 ksvajec
1/2 kssáčku kypřicího prášku do pečiva
tuk na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Na krém:
200 mlmléka
125 gmásla
80 gmoučkového cukru
50 gpolohrubé mouky
Na polevu:
1/2 lžičkykyseliny citronové
150 gmoučkového cukru
1 ksbílku

Postup:

1. Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, postupně přidáme žloutky a našleháme
2. Z bílků a zbylého krupicového cukru ušleháme tuhý sníh
3. Do žloutkové hmoty vmícháme mák, po částech přidáme prosátou polohrubou mouku se škrobovou moučkou i kypřícím práškem a s částí tuhého sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracíme
4. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a upečeme (asi 30 minut), pak prochladlý korpus vyklopíme
5. Korpus napříč rozřízneme, spodní plát potřeme krémem, přikryjeme vrchním plátem, strany korpusu potřeme zbylým krémem a obalíme v opražených mandlových lupíncích
6. Hodně hustou polevu naplníme do stříkačky s nejmenším otvorem a pak hustě vedle sebe stříkáme na dort malé pusinky, které necháme ztuhnout.

Příprava krému:
1. Do mléka namočíme polohrubou mouku, po 15 minutách zahřejeme a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou za občasného promíchání necháme prochladnou 2. Potom změklé máslo utřeme s cukrem, postupně přidáme kaši a našleháme.

Příprava polevy:
Bílek rozšleháme, postupně přidáváme cukr i kyselinu citronovou a třeme, až je poleva lesklá a hustá (pokud je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy