REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makový dort II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus z mletého máku, cukru, mouky a dalších ingrediencí, po upečení naplněný krém a zdobený bílkovou polevou.


Ingredience:
200 gmletého máku
150 gkrupicového cukru
125 gmásla
100 gmandlových lupínků
100 gpolohrubé mouky
40 gškrobové moučky
5 ksvajec
1/2 kssáčku kypřicího prášku do pečiva
tuk na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Na krém:
200 mlmléka
125 gmásla
80 gmoučkového cukru
50 gpolohrubé mouky
Na polevu:
1/2 lžičkykyseliny citronové
150 gmoučkového cukru
1 ksbílku

Postup:

1. Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, postupně přidáme žloutky a našleháme
2. Z bílků a zbylého krupicového cukru ušleháme tuhý sníh
3. Do žloutkové hmoty vmícháme mák, po částech přidáme prosátou polohrubou mouku se škrobovou moučkou i kypřícím práškem a s částí tuhého sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracíme
4. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a upečeme (asi 30 minut), pak prochladlý korpus vyklopíme
5. Korpus napříč rozřízneme, spodní plát potřeme krémem, přikryjeme vrchním plátem, strany korpusu potřeme zbylým krémem a obalíme v opražených mandlových lupíncích
6. Hodně hustou polevu naplníme do stříkačky s nejmenším otvorem a pak hustě vedle sebe stříkáme na dort malé pusinky, které necháme ztuhnout.

Příprava krému:
1. Do mléka namočíme polohrubou mouku, po 15 minutách zahřejeme a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou za občasného promíchání necháme prochladnou 2. Potom změklé máslo utřeme s cukrem, postupně přidáme kaši a našleháme.

Příprava polevy:
Bílek rozšleháme, postupně přidáváme cukr i kyselinu citronovou a třeme, až je poleva lesklá a hustá (pokud je stále řídká, přidáme ještě trochu cukru).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy